Június 21-től határozatlan időre bezárt a siófoki Galerius fürdő, miután nemrég kiderült, hogy a wellness központ rémes állapotban van. A korlátozások enyhítését követően a fürdő viszonylag hamar újranyitott, de csak korlátozottan lehetett használni a szolgáltatásokat, mert a polgármester szerint az épület egyszerűen szétrohadt.

Bezárt a Galerius fürdő

Mint korábban beszámoltunk róla, Dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester arról tájékoztatott, hogy nagyon komoly probléma áll a részleges nyitás hátterében. A városvezető egy interjúban arról beszélt, hogy a fürdő „rothad, pállik, roskad, rozsdásodik: ez megint sokba fog kerülni a siófokiaknak”. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szétmállott a tetőszerkezet

Lengyel Róbert elmondta, hogy a 2006-ban, az akkori fideszes városvezetés által építtetett fürdőt turistacsalogató létesítménynek szánták, azonban a másfél évtized alatt a hely úgy leromlott, hogy a mostani nyitásnál már ki se nyitották a belső medencéket a fürdőzők számára.

Nem bírta a tetőszerkezet

„Anno kimaradt a tervekből, hogy a fokozott pára- és egyéb terhelésnek kitett fürdő tetőszigetelését milyen anyagokból kell megcsinálni” – magyarázta a múlt héten Lengyel Róbert, aki szerint a milliárdos fürdő úgy szétrohadt, hogy csak idő kérdése volt, mikor zár be a hely.

Gyenge volt a szigetelés

„Az az anyag, amit oda beépítettek és nyilván gondosan el is takartak, egy családi ház szigetelésére még tán alkalmas lenne, de egy fürdő esetében csak hitvány, olcsó férc. Csak ennek a javítása több tízmillióba kerül, s amíg el nem készül, a medencéket nem is lehet használni” – mondta korábban Lengyel Róbert.

Rossz alapanyagokból dolgoztak

Lengyel szerint mára már teljesen szétrohadt a tető és álmennyezet közötti, silány alapanyagokból elkészített szigetelés, és ezt csak úgy lehetne kijavítani, ha lecserélnék az egész tetőszerkezetet. Mivel erre most nincs lehetőség, ezért június 21-től bezárt a Galerius fürdő.

Nagy veszteség

A Balaton környékén meglehetősen kevés a fedett fürdő, ezért is nagy kiesés, hogy Siófok városa elesik a Galerius fürdőtől. Bízzunk benne, hogy hamar megoldódik a helyzet, ám a polgármester szavaiból ítélve, erre a közeljövőben semmi esély nincsen.

Különleges volt a Galerius

A fürdő bezárása azért is nagy csapás, mert 2006 nyarán, amikor épült a hely, az egyik különlegességnek számított a Galerius, mert két medence is volt, ahol elérhető volt a közeli Nagyberényből hozatott termálvíz. A fürdő hat medencével rendelkezett, mára már egyik sem biztonságos.

1,2 milliárdot költöttek rá

A Galerius fürdőt még az előző, fideszes városvezetés építtette 1,2 milliárd forintból a városvezetés egyik cége 890 milliós bankhiteléből, 110 milliós megyei önkormányzati és állami támogatásból, a Strabag kivitelezésében. A milliárdos költséget már akkor sem értették az emberek: a fürdő túl sokba került, a hely a vasútmegálló mellé épült és a fürdővíz is nagyon drága volt.

Nem válaszolt a volt polgármester

A Galerius fürdővel kapcsolatos, súlyos problémák miatt a Népszava megkereste a volt fideszes polgármestert, Balázs Árpádot, azonban a korábbi településvezető nem reagált a lapnak. A kivitelező Strabag pedig azt válaszolta, hogy a projekt megvalósult, az elmúlt 15 év tapasztalatait pedig nem ismerik. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Siófoki Galerius fürdő – Forrás: Google Street View