A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján kezdett vizsgálódni a rendőrség annak a Veszprém megyei mentősnek az ügyében, aki még a fiú édesanyjával is összeköltözött, csak azért, hogy együtt lehessen a nő gyermekével. A Balaton közelében élő férfi az interneten vette fel a kapcsolatot a 14 év alatti gyerekkel, majd a bizalmába férkőzve később az édesanyjával is megismerkedett.

Eljárás indult ellene

A Veszprémi Rendőrkapitányság a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indított eljárást egy Veszprém megyei egészségügyi dolgozóval szemben. A 43 éves férfit kiskorú veszélyeztetése bűntettével és szexuális visszaélés bűntettével gyanúsítanak. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Balatontól északra közeledett a fiú felé

Interneten ismerkedett

A pedofil férfi még 2019 decemberében az interneten megismerkedett a fiatalkorú áldozattal, akinek a bizalmába férkőzött. Ezt követően lelki támaszt és pénzügyi segítséget is nyújtott neki, hogy még közvetlenebb viszony alakuljon ki közöttük.

Megismerkedett az anyjával

A férfi ezután, 2020. augusztus 7-én megismerkedett a kisfiú édesanyjával, akivel látszólagos szerelmi, majd később élettársi kapcsolatba került, de mindezt tette azért, hogy közben minél több időt tölthessen együtt a kisfiúval. Hogy a fiatalkorú gyerekkel a bizalmi viszonyt fenntartsa, vele látszólagos apa-gyermek kapcsolatot alakított ki.

Viselkedése buktatta le

A Blikk szerint a férfit a nevelt fia iránti viselkedése buktatta le egy gyámhatósági eljáráskor, ugyanis a mentősön lehetett látni, hogy nem csak nevelőszülőként szerette a kisfiút. És mivel 2021. március 1-jétől az egészségügyi szolgáltatónál foglalkoztatott közalkalmazottak közalkalmazotti jogviszonya egészségügyi szolgálati jogviszonnyá alakult át, ezért az esetről tudomást szerzett az NVSZ is, amely az ilyen esetekben ugyanúgy végezhet megbízhatósági vizsgálatot, mint például a rendőrség.

Meggyanúsították

A mentőszolgálatnál dolgozó elkövetőt május 3-án a rendőrök elfogták, majd előállítását követően a veszprémi nyomozók gyanúsítottként kihallgatták.

Rácsok mögé került

A nyomozók őrizetbe vették a férfit, majd kezdeményezésükre az illetékes ügyészség indítványozta letartóztatását, amit a bíróság 2021. május 5-én elrendelt.

Az NVSZ nélkül nem sikerült volna

A Nemzeti Védelmi Szolgálat azért is tudott eljárni a férfi ügyében, mert idén március 1-jétől a közalkalmazotti jogviszony egészségügyi szolgálati jogviszonnyá alakult át. A rendelkezés hatályba lépése óta az NVSZ ugyanúgy indíthat megbízhatósági vizsgálatot az egészségügyben foglalkoztatottak körében, mint a rendőrségnél, a rendvédelemben, illetve január 1-jétől a közigazgatásban.

Lebuktatták a deviáns férfit

„A sajtó ugyan a megbízhatósági vizsgálattól volt hangos az utóbbi időben, de az NVSZ munkájának sokkal nagyobb volumenét jelenti a védett állomány körében végzendő bűnfelderítési tevékenység. Így vált lehetővé az, hogy az egészségügyi dolgozó ügyében eljárjunk, és miután felmerült a bűncselekmény gyanúja, feljelentést tegyünk a területileg illetékes rendőri szervnél” – mondta a lapnak dr. Váradi Piroska ezredes, a Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupció-megelőzési Főosztályának a vezetője, aki ehhez azt is hozzátette, hogy az NVSZ minden olyan esetnél értesíti a rendőrséget, amely a védett állományt érinti. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Fotó: Balatonkörnyéke.hu/Baranyi Ibolya