A férfinek nem tetszett, hogy a cégóriás autója képeket készít a lakóhelyének környékéről.

Friss képek lesznek

Március óta járja a magyar utakat a Google autója, hogy frissíteni tudják az utcaképeket a Street View alkalmazásban. Nemrég Somogy vármegyében is megjelentek a cég járművei, azonban az egyik balatoni útja során komoly támadás ért egy autót.

Sérelmezte a képkészítést

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint hétfőn 11 óra körül, Balatonőszöd belterületén készített felvételeket a Google utcaképet rögzítő autója, amikor az akkor még ismeretlen tettes sérelmezni kezdte, hogy az egyébként engedéllyel rendelkező kamerás jármű felvételeket készít a környékről.

Kérdőre vonta

Megállította az autó vezetőjét, majd ingerülten kérdőre vonta. Végül a nála lévő vasvillával esett neki a járműnek, sőt a kamerarendszert is megrongálta, ami működésképtelenné vált – írja a Sonline.

Rongálás

A támadás után az autó sofőrje értesítette a rendőröket, akik kis időn belül elfogták az agresszív férfit és előállították a siófoki rendőrkapitányságra. A nyomozók az 51 éves balatonőszödi férfit rongálás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

Módosult a szabályzat

Módosult a Google szabályzata, szigorúbb szabályok vonatkoznak a felhasználói fiókok aktivitására. Aki nem használja egy ideig a Gmailjét, YouTube-ját vagy a cég mást szolgáltatását, annak megszüntetik a hozzáférését és egy az egyben letörlik a fiókhoz tartozó összes tartalmát.

Minden elveszhet

Ez a döntés azt is jelenti, hogy gyakorlatilag az összes fontos levelezésed, fotóid, vagy bármiféle alapvető adatod az egyik pillanatról a másikra eltűnhet.

A Twitter bejelentése után léptek

Nem sok idő telt el azóta, hogy Elon Musk a Twitternél bejelentette a régen nem használt fiókok törlését, a Google is változtat vonatkozó szabályzatán.

Biztonsági okokra hivatkoznak

Az az irányelv kezd most el hatni, melyet még 2020-ban lengetett be a cég. A vállalat ezt biztonsági okokkal magyarázza: az elhagyatott fiókok sérülékenyebbek, egy ilyenek tulajdonosa észre sem veszi, ha támadók megpróbálják átvenni az irányítást fiókja fölött. – írta a hvg.hu A Google közlése szerint amelyik fiókba két éven át nem lépnek be, azt inaktívnak minősítik, és törölhetik teljes tartalmát. Ilyen esetekben a Google törli

Ezeket a fiókokat érinti a döntés

A Gmailben, a Google Drive-on, a Naptárban, a Meetben, YouTube-on és a Google Fotók szolgáltatásban lévő adatait, tartalmait, emlékeit. Ha ezeket ritkán használód, örökre elbúcsúzhatsz tőle. A most életbe lépett szabály értelmében a fióktörléseket némi türelmi idő után, 2023 decemberében kezdik.

Figyelmeztetni fognak

A Google ígéri, a törlés előtt többször is igyekszik felhívni a felhasználó figyelmét a szankcióra – ám aki nem nézi az adott fiókhoz tartozó leveleit, értesítéseit, az vélhetően nem is nagyon fog értesülni a veszélyről. Ehhez kapcsolódva fontos még, hogy az aktivitás a fiókra vonatkozik, és nem az eszközre. Tehát ha valaki például több Gmail-fiókot használ, akkor mindegyiket fel kell keresnie, hogy azok aktívak maradhassanak. Ha valaki két éve nem nyúlt, és a jövőben sem fog nyúlni a fiókjához, akkor könnyen előfordulhat vele, hogy már a jövőben sem fog. Általában a 24 hónapot határozta meg mérföldkőnek a cég.

Kiemelt fotó: Illusztráció