Átadták a balatonfüredi Lóczy-barlang Látogatóközpontot. A létesítményben beltéri és szabadtéri kiállítás várja a látogatókat. A beruházás 273 millió forintba került.

Nem volt olcsó

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a Lóczy-barlang látogatóközpont 273 millió forintból valósult meg annak a 402 millió forintos beruházásnak legjelentősebb elemeként, amelynek keretében fejlesztették a Hegyestű geológiai bemutatóhelyet, a salföldi majort és a Tapolcai Tavasbarlangot is.

Itt található

Teljes képernyős nézet megtekintése

De van pénz bőven ilyesmire

Idén az országosan létező 10 nemzeti parkban 30 projektet adtak át összesen 8,7 milliárd forintból – ezt már Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára közölte. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva.

Interaktív kiállítás

A Lóczy-barlang Látogatóközpontban 240 négyzetméteren interaktív kiállítás mutatja be a térség földtani, természeti értékeit, ajándékbolt és büfé várja a látogatókat, közelében geológiai tanösvényt alakítottak ki.

A politikus már posztolt az átadóról

Barlangokban erősek vagyunk

Több mint 4100 barlang található Magyarországon, közülük negyven látogatható a nagyközönség számára is. Állandóan hűvös, 12 Celsius-fokos hőmérsékletű barlangok bemutatóhelyei öt nemzeti parkban: az Aggteleki-, a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna-Dráva- és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén találhatók.

Még több balatoni barlang

A barlangok többsége egy városi sétához hasonlóan bebarangolható, de több helyen – például a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban, a Szentgáli-kőlikban vagy a Mátyás-hegyi-barlangban – overallos túra keretében fedezhető fel a föld alatti világ. A Tapolcai-tavasbarlang csónakázva ismerhető meg, az itteni látogatóközpontban a karsztvidékkel kapcsolatos tudás bővíthető.

Budapesten is van látványosság

Ami a fővárost illeti, Budapest alatt a világon egyedülálló módon mintegy hatvan kilométernyi barlangrendszer húzódik. Itt található hazánk leghosszabb barlangja is, a több mint 32 kilométer hosszú Pál-völgyi-barlangrendszer. A budai Várnegyed alatt húzódó Vár-barlang történelmi időutazást kínál, a Mátyás-hegyi-barlangban pedig overallos túrán tehetik próbára ügyességüket az érdeklődők.

A Búbánat-völgyben is örülhettek

A Búbánat-völgyi Kerek tó mellett az esztergomi Vasas Horgász Egyesület 640 négyzetméteres, kétszintes turista és horgász látogatóközpontját adták át mg pénteken, amelyhez az egyesület 190 millió forintot pályázaton nyert el, 70 millió forintot önerőből biztosított.

Egy közösség gyarapodott

Szentkirályi Ádám, az egyesület elnöke elmondta, egy 150 fős közösségi terem mellett két oktatóteremnek is helyet ad, ahol horgászoktatást, valamint túravezető képzést tarthatnak.

1960 óta működnek

A Vasas Horgász Egyesület Esztergom legnagyobb civil szervezete több mint 2700 taggal. Az 1960-ban alapított egyesület tóépítési jegyek kibocsátásával is finanszírozva hozta létre a Búbánat-völgy négy tóból álló tórendszerét, ahol horgászattal és halneveléssel foglalkoznak, valamint 9 hivatásos halőrrel felügyelik a megyei Duna szakasz vízterületeit.

Címlapfotó:  MTI/Vasvári Tamás