Súlyos testi sértés bűntettének minősített esete és kapcsolati erőszak bűntette miatt emelt vádat emelt a Tapolcai Járási Ügyészség azzal a 39 éves férfival szemben, aki 2018-tól rendszeresen bántalmazta rokkant édesapját az egyik Sümeg környéki faluban.

Szinte állandóan részeg volt

A vádirat szerint az utóbbi nyolc évben italozó életvitelt folytató, jövedelemmel évek óta nem rendelkező elkövető rendszeresen került konfliktusba rokkant, betegségéből kifolyólag nehezen mozgó, erős fizikai munkára már képtelen édesapjával.

Rugdosta, lökdöste

Nézeteltéréseik jellemzően bántalmazásig fajultak. Előfordult, hogy a vádlott a nála gyengébb fizikumú apját fellökte és meg is rúgta. Sérüléseket a férfi nem szenvedett, azonban helyzetét szégyellve, az ilyen incidensekről még a feleségének sem számolt be.

A torkának esett

2020. április elején az ittas vádlott az ágyra lökte apját, majd nyakát megfogva, azzal fenyegette, hogy megöli. Az esetnek ekkor az elkövető édesanyja is a szemtanúja volt, aki ruhájánál fogva rángatta el férjétől a fiukat, aki ekkor a bántalmazással felhagyott.

A pénz volt az ok

2020. május 1-jén az elkövető többször kért pénzt apjától, de a sértett nem adott neki. Kora este így is erősen ittasan ért haza, és a konyhába lépve megjegyzést tett apjának, hogy ha nem dolgozik, nem is érdemli meg az ételt.

Késsel támad az apjára

A sértett felindult állapotában a kezében lévő zsemlét a fiához vágta, aki erre ismét megöléssel fenyegette apját, és elindult felé. A férfi a fia elől a fürdőszobába menekült, de az ajtót már nem tudta magára zárni, mivel a vádlott, aki késsel a kezében ment utána, az ajtót benyomta, apját pedig ezáltal fellökte. A hanyatt fekvő sértett védekezett a vádlottal szemben, aki a késsel megvágta édesapja fülét, valamint a karját, majd azt a tompa felével a torkához szorította.

Az édesanya mentette a férjét

A tettlegességnek ez esetben is az anya vetetett véget, aki a ruhájánál fogva elrántotta a fiát, elvette tőle a kést, majd két pofonnal a szobájába zavarta, aminek a vádlott eleget is tett.

Eddig büntetlen előéletű volt

Az ügyészség a büntetlen előéletű elkövetővel szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalára, és abban felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában. 

Bódult állapotban kötekedett egy férfi Veszprémben

Egy veszprémi bevásárlóközpontban egy bódult állapotban lévő férfit a biztonsági szolgálat munkatársai kivezettek, aki ezután indulatossá vált, ököllel a bejárati ajtóra ütött, majd elővett egy megtévesztésre alkalmas játékpisztolyt és távozott. A helyszínre irányított rendőrök az elkövetőt a bevásárlóközpont parkolójában elfogták, ahol a férfi nem sokkal azelőtt autójával nekitolatott egy másik gépkocsinak.

Kábítószer az autóban

A rendőrök a 26 éves csehbányai lakos autójának utasterében kábítószergyanús tablettákat, növényi őrleményt, továbbá egy őrlőkészüléket is találtak. A vele szemben alkalmazott kábítószer-gyorsteszt és az alkoholszonda is pozitív lett.

Az eljárás

Garázdaság és kábítószer birtoklása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt az elkövetőt gyanúsítottként kihallgatták. Ezeken túl járművezetés ittas állapotban és járművezetés bódult állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt is indult vele szemben büntetőeljárás a Veszprémi Rendőrkapitányságon.

Címlapfotó: NEOSiAM 2020 fotója a Pexels oldaláról.