Az aktuális ingatlanpiaci jelentésekből tisztán látszik, hogy egyre többen vásárolnak lakásokat, hétvégi házakat a Balatonnál, de ezzel párhuzamosan nőtt azoknak a száma is, akik véglegesen leköltöztek a tópartra. Az állandó lakosok száma feltehetően a koronavírus miatt növekedett meg: vannak olyan települések, ahol 5-7 százalékkal gyarapodott a népesség.

Sorra viszik el a nyaralókat

Amint arról a BalatonKörnyéke.hu híroldalon is többször beszámoltunk, egyre több nyaralót adnak el a Balaton közelében, és még az egyre magasabb árak sem riasztják vissza a vásárlókat. Az érdeklődök többsége a városokból érkezik, és sokan vannak olyanok, akik a koronavírus elől menekültek el: a vásárlók nemcsak a nyaralásaikra vesznek ingatlant, hanem véglegesen le is költöznek a Balatonra – írja a Népszava.

Nőtt a lakosság száma

A Belügyminisztérium legfrissebb lakossági statisztikája szerint az elmúlt években sokan véglegesen a Balatonra költöztek, és bejelentkeztek a tóparti településekre. Az adatok világosan mutatják, hogy a tó délnyugati részén és az északkeleti, Veszprém-közeli, Badacsony környéki falvakban nőtt leginkább a népesség. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezek a legfelkapottabb települések

A három legnépszerűbb célpont Örvényes, Felsőörs és Balatonmáriafürdő volt, de sokan vásároltak maguknak új otthont Ábrahámhegyen, Aszófőn, Balatonrendesen, Balatonedericsen, Alsóörsön, Balatonberényben és Balatonkeresztúron is. Ezeken a településeken több mint 3 százalékkal nőtt a lakosság száma.

Érezhetően többen vannak

„Eddig csak választások idején volt példa hasonló népességgyarapodásra” – mondta a lapnak Huszár Zoltán, Örvényes polgármestere, aki hozzátette, hogy a 150 fős faluban 12-en jelentkeztek be egy év alatt, a többség a fürdőtelepre, de költöztek az ófaluba is.

Szívesen fogadják az érkezőket

„Nem okozott semmilyen problémát, örülünk, hogy jönnek, hiszen elöregedő település a mienk, azaz bőven ráfér a vérfrissítés. Sajnos azonban inkább a középkorosztály vagy még idősebbek költözött ide, de remélhetőleg, amint jövőre kiépül az optikai internetes kábel, már a fiataloknak is vonzó lesz Örvényes. Munkahely bőven akad a környéken, a faluban állandó bolt működik, az orvos hetente háromszor rendel, s közel van Veszprém, Balatonalmádi, Balatonfüred és Tihany is” – magyarázta a polgármester.

Ez a helyzet Felsőörsön

Szabó Balázs polgármester szerint Felsőörse mintegy 150 ember költözött az elmúlt évben, amit azzal magyarázott, hogy a település igencsak népszerű, mert Almádi, Veszprém és Füred között fekszik. Azt mondta, a falu infrastruktúrája elbírja a növekvő lakosságszámot, így nem jelentenek nekik problémát a beköltöző, új lakosok.

Ábrahámhegy is gyarapodott

„A napi mozgáson nem érződött, viszont az internet- és tévébekötések számán látszott, hogy több tucatnyi új lakossal gyarapodtunk” – mondta Vella Zsolt, Ábrahámhegy polgármestere, aki azt is elmondta, hogy a polgárőrök is jelezték, hogy este több házban is fel oltva látják a villanyt, ami csakugyan a lakosság számának az emelkedésére utal.

Járvány elől menekülnek

Ábrahámhegy polgármestere szerint teljesen érthető, hogy a nagyobb városokból a természetközeli, békés, csendes falvakba költöznek az emberek, hiszen azontúl, hogy a kistelepülések élhetőbbek, még a koronavírus szempontjából is biztonságosabbak. Ismertette, hogy Ábrahámhegyen eddig összesen két halálesetet jegyeztek fel, és a megbetegedések száma is elenyésző volt más nagyobb városokhoz képest.

Az északi és a déli partra is költöznek

A költözés során természetesen az anyagiak is korlátolják, hol vásárol ingatlant a vevő, és nem véletlen, hogy éppen a Balaton északkeleti és a délnyugati partján fekvő településeken nőtt leginkább a lakosságszám. Az északi részen a tehetősebb réteg vásárol ingatlanokat, a délnyugati területeken pedig inkább az átlag. Galácz György, balatonmáriafürdő polgármestere szerint az M7-es autópályának köszönhetően egyre többen fedezik fel a környéket, aminek ráadásul meg is maradt az idilli, családias, csendes környezete.

Bőven elférnek

Galácz azt mondta, mivel Máriafürdőnek van egy hét kilométeres partszakasza, ezért szinte fel sem tűnik a településen a több mint 6 százalékos népességnövekedés. Szerinte a lakosok számának növekedése legfeljebb abban látszik, hogy sok új tulajdonos kérvényezte, hogy a nyaralóját minősítsék át lakóingatlanná. Úgy véli, ennél sokkal nagyobb gyarapodást is elbírna Balatonmáriafürdő, mert nyáron mintegy 10 ezren vannak a faluban, míg szezonon kívül kb. ezren, pedig az infrastruktúrájuk ennek akár az ötszörösét-hatszorosát is elbírná. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Felsőörs