Önkormányzati rendeletben hozták meg Szentantalfán a változási tilalmat, amely értelmében a falu külterületén nem lehet építkezni. A Balatoni település ezzel a módosítással szeretné elérni, hogy Antalfa megőrizhesse a barátságos, nyugodt hangulatát.

Tilalmat vezettek be

Április 2-án a balatoni település önkormányzata elrendelte az építési tilalmat a falu külterületén, így a Sósi úttól a Mocsár dűlőn át az Agyaglikig tartó részen fontos változások léptek életbe – írja a 24.hu.

Szentantalfán korlátoznak

Ezek lesznek a változások

A rendelet értelmében a tilalom hatálya alá eső területeken nem lehet átalakítani a telket, és új építményt sem lehet létesíteni. Ugyancsak tilos meglévő építményt átalakítani, bővíteni vagy elbontani, továbbá bármi más építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mi lesz a már zajló építkezésekkel?

Természetesen az önkormányzat nem bünteti meg azokat, akik a változtatás előtt kezdték meg az építkezést a tiltott területeken. A már kiadott építési engedélyek érvényben maradnak, tehát ha valaki építkezést lát a falu külterületén, az feltehetően egy ilyen építkezési engedéllyel rendelkező építkezést lát.

Egyre többen költöznek a Balatonra

Amint arról itt a BalatonKörnyéke.hu hírportálon is többször beszámoltunk, sorra viszik el a nyaralókat a Balatonon, a nagy vásárlási roham miatt pedig lassan már alig találni eladó ingatlanokat a tó partjánál. Antalfa vezetése ezért is rendelte el a változtatási tilalmat, mert a városvezetés nem szeretné, ha az üres telkeiket gyorsan elkapkodnák a vásárlók.

Több mint 300 telek

A csendes, szőlőkkel, kis borospincékkel, ligetekkel tarkított domboldalon több mint 300 olyan telek van, ahol az eddigi építési szabályok szerint építkezni lehetne. A kínálkozó lehetőségekre ebben az erős felvásárlási időszakban valószínűleg azonnal lecsapnának a szemfüles vásárlók, és pillanatok alatt több százan költöznének a kis falvacskába. Ezzel örökre megváltozna Szentantalfa látképe és hangulata, amit az önkormányzat nem hagyhatott, ezért elrendelték az építési tilalmat.

Nem akarnak lakóházakat

Az önkormányzat szerint a változtatást azért is vezették be, mert az eladó telkeken nem kis borospincével ellátott házikókat építettek volna a vásárlók, hanem lakóházakat, amelyeket egyáltalán nem bírt volna el a falu infrastruktúrája. A lélekszámból adódó terhelés csakugyan tönkretenné a települést.

Megóvnák a községet

Kiss Csaba polgármester arról írt ezen kívül a bejegyzésében, hogy ezzel a rendelettel is az a céljuk, hogy Antalfának megőrizzék ugyanazt a békés, barátságos arcát, amelyet eddig megismerhettünk. Az önkormányzati rendeletnek köszönhetően nem épülnek lakóházak a térségben, ellenben a falu megmarad olyannak, amilyen volt. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Íme a polgármester teljes bejegyzése

Kiemelt kép: Szentantalfa – Forrás: Facebook/Szentantalfa