Beigazolódtak a balatoni büfések és szállodások sejtései, a statisztikai hivatal friss jelentése szerint a Balatonnál jóval nagyobb volt a belföldi turizmus visszaesése, mint az országban átlagosan, ezen pedig a külföldi turisták sem tudtak javítani.

Ezek az országos adatok

Júliusban a hazai vendégek száma 3,6, a vendégéjszakáké 8,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2022 júliusában, a belföldivendég-éjszakák száma az első hét hónapban 8,1 százalékkal, nagyjából egymillió éjszakával esett vissza. Ha a KSH kedden közzétett országos adatain belül turisztikai régiókra is rákeresünk, az látszik, hogy a Balatonnál a nyári szezonban még rosszabbul is alakultak a belföldi turisztikai mutatók, mint országosan.

Nézzük, mi a helyzet a Balatonnál

A tónál július végéig 3,532 millió belföldi vendégéjszakát regisztráltak, ami a tavalyi első héthavihoz képest 8,9 százalékos visszaesést jelent, vagyis a Balatonnál, ahol a belföldi turizmus súlya a sokszorosa a külföldinek – a hazai vendégek száma nagyjából háromszorosa a külföldieknek –, nagyobb volt a belföldi turizmus visszaesése, mint az országban átlagosan.

Nem jó az éves helyzetkép

Látható, hogy csak márciusban és májusban volt kisebb a belföldi turizmus visszaesése a Balatonnál, mint országosan – illetve az elenyésző súlyú januárban volt nagyobb a növekedés –, ezzel szemben a két nyári hónapban jelentős visszaesést látni.

Eltűntek a magyarok

Ha nem százalékosan, hanem abszolút értékben nézzük a statisztikát, akkor az látszik, hogy januártól július végéig 347 ezerrel, ebből csak június-júliusban 243 ezerrel kevesebb éjszakát töltöttek a magyarok a Balatonnál, mint tavaly. Ebben a két nyári hónapban a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 9,6 százalékkal maradt el a tavalyitól.

Jöttek külföldiek, de nem elegen

A belföldi turizmus balatoni visszaesését a külföldiek növekvő érdeklődése sem tudta ellensúlyozni. A külföldi turisták által itt töltött éjszakák száma a két nyári hónapban 11,46 százalékkal nőtt, de ez csak plusz 88 ezret jelent.

5 százalékos elmaradás

Az összesített visszaesés így nyáron eddig 157 ezer vendégéjszaka volt – az augusztusi adatokat majd október elején közli a KSH –, ami 4,73 százalékos elmaradást jelent a tavalyi első két nyári hónaphoz képest. Ha pedig az év egészét nézzük, a balatoni turizmus visszaesése július végéig 3,76 százalékos volt, miután 86 ezerrel volt kevesebb a vendégéjszaka, mint az előző év első hét hónapjában – írja a 444.

„Nincs vészhelyzet”

 „Szerencsére messze nincs vészhelyzet a magyar tengernél, sőt, az elmúlt hetek, dacára, hogy az augusztus eleji időjárás cseppet sem alakult kedvezően, kifejezetten erősek voltak. Köszönhetően annak, hogy a Balatonnál a strandoláson kívül nagy számban vannak alternatív lehetőségek, mint a borgasztronómia, a kirándulás és egyéb szabadidős tevékenységek, illetve kulturális programok” – mondta korábban Laposa Bence borász, a Balatoni Kör elnöke.

Sokan mennek egy napra

„Tehát a körülményekhez képest ezt is abszolválta a Balaton” – mondta az InfoRádióban. Az is kiderült, hogy a Balatonnál jelentősen megnőtt az „egynapos” vendégek, ami nem feltétlenül kedvező a vendéglátósok számára, hiszen aki egy napra érkezik, nem foglal szállást, nem vesz igénybe bizonyos szolgáltatásokat. Laposa Bence szerint az „ideális vendég” az, aki egy hétre szállást foglal, és ott tölti az idejét. Ugyanakkor valóban van egy bővülő réteg, amely adott esetben reggel dönt az időjárás függvényében arról, hogy elutazzon a Balatonra.

Kampány a dolgozókkal szemben

„Ha jó kedve van, lehet, hogy ott alszik egyet, ha nem, akkor hazamegy. A fogyasztói elvárásokhoz azonban tudni kell alkalmazkodni”. A borász szerint nem vitás, hogy voltak olyan időszakok júniusban, amikor jöhetett volna több vendég, de szerinte ebben nagy szerepet játszik az a rendkívül „méltánytalan hecckampány”, ami a Balatonnal, az ott dolgozókkal és ott vállalkozókkal, de legfőképp az oda érkező vendégekkel szemben zajlik egy ideje a sajtóban.

Ellenséges hozzáállás

„Ez egész egyszerűen tűrhetetlen és elfogadhatatlan, és mindenképpen lépnünk és tennünk kell valamit” – húzta alá. A Balatoni Kör elnöke szerint egyértelműen kijelenthető, hogy kifejezetten ellenséges a hozzáállása a magyar média bizonyos részének a Balatonhoz, ami olyan méreteket ölt, ami komoly gazdasági károkat okoz az ott dolgozó vállalkozásoknak, ezáltal a nemzetgazdaságnak.

Kiemelt kép: illusztráció