Majd 8000 forinttal kell többet fizetni a 2023-as sztrádamatricáért. Jövőre a 10 napos matrica 600 forinttal drágul. A sztrádíjakat az augusztusi infláció alapján számolják.

Augusztusi adatok alapján

A kormány 2021-es döntése alapján az e-matricák árát a megelőző év augusztusi, KSH által közreadott éves infláció alapján kell meghatározni, 10 forintra kerekítve. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Jelentős drágulás

A napokban megjelent augusztusi inflációs adatok alapján itt a Portfolio kiszámolta a jövőre érvényes árkat. Fájni fog az emelés.

Csaknem 8000 Ft

Az autók éves díja 54160 forintra emelkedik a mostani 46850 forint után, a 10 napos matricáért 600 forinttal kell többet fizetni, a megyei matricát a jelenlegi 5450 Ft helyett 6300-ért árulják majd.

Spórolás és támogatás

Ahogy arról a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt a kormány drasztikus energitakarékosságot jelentett be. Amilyen gyorsan lehet a gázfogyasztást kell csökkenteni, a kormány pedig magán kezdi a spórolást, jelentette be csütörtökön Gulyás Gergely.  Ezért a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével 25 százalékos gázcsökkentést írtak elő az állami szerveknek.

18 fok

Támogatják és el is fogják rendelni, hogy 18 fok legyen az állami intézményekben. Mindenhol megpróbálnak úgy visszavenni az elhasznált gáz mennyiségéből, hogy körülbelül ezt a 18 fokot tudják biztosítani.

Élelmiszerek ára is elszállt

Az élelmiszerek inflációja 33,6 százalékra gyorsult, a termékkörön belül a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerek árindexe egyaránt számottevően emelkedett. Az éves infláció egyébként 15,7 százalék, 1998-ban volt utoljára ekkora.

10-es lista

A Pénzcentrum annak nézett utána, hogy mely élelmiszer drágult a legjobban, a rétesliszt az, 91 százalékkal kell többet fizetni érte. A második helyen a trappista sjat áll, 82,4 százalékkal.

Grafikon

Címlapkép, autóban utazó kutya.