Megkezdődött Siófoknál a Sió-zsilip átépítése. A Balaton dugójának nevezett zsilipen engedik le magas vízállásnál a tó vizét. Jó hír, hogy nemsokára bárki közelről megnézheti a zsilipet, mert park is épül körülötte a Siófoki kikötőben

Elkezdődött a régi zsilip bontása

Elkezdődött a régi leeresztőzsilip bontása a Balaton vízszintjét szabályozó nagyszabású projektben, valamint az üzemviteli épület szerkezetépítési munkái is zajlanak. A közel 19 milliárdos fejlesztés eredményeképpen javulnak a fenntartható vízkészlet-gazdálkodás feltételei és a Balaton vízszintszabályozásának lehetősége, biztonságosabbá téve ezzel a vízleeresztést. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Duplájára nő a kapacitás

A Sió-zsilip kapacitása a duplája lesz a korábbi másodpercenkénti 60 köbméternek, ezzel biztosítható a vízterhelés hatékonyabb csökkentése nagy vizek esetén, vagyis gyorsabban tudják leengedni a vizet nagy esőzések idején.

Fentről így néz majd ki a Sió-zsilip

Tájba fog illeszkedni

A tervek szerint szeptember elején indul a leeresztőzsilipen lévő üzemi híd kivitelezése is. Ha ez elkészült, befejezhető a régi műtárgy bontása és megkezdődhet az íveshíd építése. Az új műtárgyak a korábbiaknál jobban illeszkednek majd a tájba, egyes részeit pedig a látogatók előtt is megnyitják.

Kikotorják a Siót is

Ezzel párhuzamosan a Sió felső szakaszának kotrási és depónia építési munkái, valamint a bal parti töltés áthelyezés is folyamatban vannak. A beruházással az éghajlatváltozás hatásait is mérsékelni tudják.

Nemrég így nézett ki a zsilip

Fotó: BalatonKörnyéke.hu
Fotó: BalatonKörnyéke.hu

A magas partot is felújítják

A Sió-csatorna árvízvédelmi töltésrendszerének magasítása és egy szakaszon történő áthelyezése az árvízvédelmi biztonság növelését szolgálja. A projekt keretében rendezik a Sió-csatorna mentén lévő, felújítandó magas parkokat is.

Átépítik a mederduzzasztót is

A projekt megvalósítása során átépítik a két vízszintszabályozó nagyműtárgyat – a siófoki leeresztő zsilipet és a balatonkiliti mederduzzasztót -, valamint a siófoki hajózsilipet is. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Itt a videó a látványtervekről

Kiemelt kép: A megújult Sió-zsilip látványterve – Forrás: Youtube