Magas árakra és telítettségre kell számítani a Balatonnál nyáron – mondta az Everguest turisztikai tanácsadó cég igazgatója, Belán Miklós. A hosszú ideig tartó bezártság során keletkezett megtakarítások miatt többet tudnak költeni az emberek majd a Balatonnál.

Azokat kérdezték, akik általában utaznak

Az Everguest turisztikai cég megbízásából a TÁRKI által végzett felmérésben olyanokat kérdeztek, akik az elmúlt 2 évben legalább egy alkalommal részt vettek többnapos belföldi vagy külföldi, turisztikai célú utazáson. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A legerősebb időszak jöhet

Az igazgató szerint a nyitástól számítva a valaha volt legerősebb időszaka jöhet a belföldi turizmusnak, főleg a Balatonnál és Budapesten. Az itthon elköltött pénz pedig a gazdaság újraindításához is nagy segítséget fog nyújtani.

Szinte mindenki utazni szeretne

A válaszadók 71,7%-a tervez utazni 2021-ben a koronavírus-járvány visszaszorulása esetén: 10,7% külföldre, 40,2% belföldre, 20,8% pedig külföldre és belföldre is utazna nyaralási célból úgy, hogy legalább egy éjszakát távol tölt az otthonától. Ezzel szemben 18,4% határozottan nem szeretne utazni, 9,8% bizonytalan a kérdésben.

Balaton után Budapest a nyerő

Hozzáfűzte: a jelenlegi helyzetben majdnem minden ötödik magyar utazó szívesen menne Budapestre is kikapcsolódni. További csaknem 20 százaléknyi magyar polgárt lehetne motiválni ugyanerre, ha megfelelő rendezvények és kulturális programok lennének szervezve. Ez azt jelenti, hogy akár több mint 1 millió magyar belföldi vendégre is számíthat idén a főváros.

Árváltozás

A szakember szerint minden bizonnyal lesz változás az árak tekintetében: a szállodáknak és vendéglátóhelyeknek muszáj alkalmazkodniuk a kereslethez.

Az Erzsébet-utalványok felnyomják az árakat

Vélhetően nehezebb helyzetben lesznek a készpénzből szállodai szolgáltatást vásárló turisták, hiszen az elmúlt egy évben az alkalmazottak egy része továbbra is kapott Erzsébet-utalványokat, amelyeket nemsokára szolgáltatásra válthat.

Fájóan magas számla

Mivel a sokan nem érzékelik az Erzsébet-utalványok értékét, ingyenpénznek tartják, melyet a fizetésük mellé kapnak, így az ilyen vendégek jelentősen felverhetik a szállodai árakat. Ezt pedig leginkább azoknak fáj majd, akiknek a bankszámlájukról valóban leveszik a pénzt a szállodák recepcióinál. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet:

Tudj meg mindent a Balatonról most!

Tudd meg mi történik most a Balatonnál! A másodpercenként frissülő viharjelzést ide kattintva találod, a kopmok menetrendjét itt éred el, a friss cikkeinkért pedig katt ide és nem maradsz le semmi fontosról! A BalatonKörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon már 40 ezeren olvassák!

Kiemelt kép: illusztráció