A természeti tőke fenntartása nem szerepel megfelelő helyen a fejlesztési elképzelésekben, ami megbosszulja magát – mondta Dr. Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács titkára egy balatoni rendezvényen. Külön beszélt rról, hogy közvetlenül a part mellé épített házak szintén a természetet károsítják.

Önkorlátozás

Jólétet akarunk az erőforrásaink kifosztásával, amin változtatni kell önkorlátozással, mert így nem maradhat fenntartható a fejlődés – mondta Dr. Bartus Gábor, aki a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszékének adjunktusa egy balatoni rendezvényen.

Ahol az előadás elhangzott

Az elhangzott előadásából, amely a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. szemléletformáló rendezvénysorozatán hangzott el a hirbalaton.hu közölt részleteket. A fenntarthatóság fontosságáról beszélt Dr. Bartus Gábor.

Imádunk betonozni

Magyarország speciális problémája, hogy a fizikai tőketípuson kívül a többibe nem fektet be. 2019-ben hihetetlen módon mindenkit „agyonvertünk” a fizikai tőke felhalmozásában. Magyarország az előző évhez képest is radikálisan növelte a fizikai tőkébe való befektetést, és a GDP arányában is egy rendkívül magas állóeszköz-felhalmozást produkált.

A humán tőke terén masszív lemaradások látszanak

Például az oktatásban átlagosan eltöltött évek száma 2013-17 között kifejezetten csökkent, Cseh- és Lengyelország már jelentősen beelőzött minket. Lehet fogadásokat kötni, hogy hogyan fog a lengyel meg a magyar GDP alakulni a következő évtizedben egymáshoz viszonyítva.

Egy kétes rangsor harmadik helén

Ha megnézzük, az elmúlt években az Európai uniós országok mennyire szorgosan aszfaltozták, betonozták le a rendelkezésükre álló területeket, akkor Magyarország a harmadik a sorban a görögök és a szlovákok után. Az utóbbi évek gazdasági növekedése Magyarországon nagyon erősen alapoz arra, hogy sok természeti forrást használunk fel, és abból préselünk ki nagyobb jólétet.

A szellemi fejlesztésben hátul kullogunk

Nemcsak a kormányok, a lakosság is tehet a fenntarthatóságért. Például vásárlásunkkal szavazunk,  inkább arra költünk, hogy megszüntessük a házunk energiapazarlását, vagy befizetünk egy távoli egzotikus, repülőgépes utazásra.

A természet a Balatonnál is visszavág

Ha nincs nádas, a vízminőség változni fog. Az építkezés a legnagyobb ökológia lábnyommal bíró tevékenység, a természet eltüntetésében ennek van a legnagyobb szerepe.

A partok beépítése

A Balatonnál a turizmus egy fontos fejlesztési szempont. A járvány alatt is nőtt a belföldi kereslet. Azt gondoljuk erre válasz a kínálat növelése, építsünk még több szállodát, pedig építeni csak nagyon megfontoltan volna szabad. A Balatonnál például mérlegelni kell a partok beépítésénél, hogy mi a természetes partok ökológiai funkciója. A tágabb fenntarthatósági probléma pedig az, hogy amit a szállodasor fejlesztésére költöttünk, azt máshol nem költhetjük el.

A nádasok védelme

A napokban Balatnfenyves polgármestere beszélt a nádasok szükségszerű védelméről.

További balatoni környezetvédelmi hírekért kattints ide!