Megnyerte a határvitával kapcsolatos pert Balatonakarattya a Kúrián, mondta Matolcsy Gyöngyi polgármester. Jurcsó János, Balatonkenese polgármestere elfogadja a döntést, de a vagyonmegosztásnál települése védelmét igéri.

Különös hasonlat

Karácsonyi ajándékként számolhatok be róla, hogy a Kúria ma kézbesített végzése értelmében Balatonakarattya a határvitával kapcsolatos pert megnyerte – mondta el a veol.hu-nak Matolcsy Gyöngyi. Hozzáfűzte, a döntés végleges, jogorvoslatnak helye nincs.

A határvonal

Ez azt jelenti, a Balatonkenese és Balatonakarattya közötti határ ott húzódik, ahol a leválási bizottság kijelölte, kiegészítve azzal, hogy a Honvéd Üdülő csapatpihenő része is Balaton­akarattyához tartozik.

Matolcsy Gyöngyi elégedett

A két település közötti határvonal ott húzódik, ahol minden akarattyai szerint a határnak lennie kell – fogalmazott a polgármester. Kiemelte, a Kúria végzésével a határkérdés lezárult, a következő lépés, hogy Balatonakarattya tulajdonába kerüljön a törzsvagyon, amelyre a határkérdés lezárásával valószínűleg mielőbb sor kerül.

A másik fél elismerte a pervesztést

Jurcsó János, Balatonke­nese polgármestere az önkormányzat oldalán közzétett arról tájékoztatott, hogy a további tárgyalások és bírósági eljárás a települések közötti vagyonmegosztást érintik. Balatonkenese minden erejével azon lesz, hogy maradéktalanul képviselje a a település érdekeit a vagyonmegosztásnál is.

Azért van még kapcsolat az MNB-vel

40 férőhelyes kishajókikötőt építene a Magyar Nemzeti Bank cége Balatonakarattyán, a volt MÁV-üdülő területén. Az MNB 6 alapítványa 2015-ben 890 millió forintért vette meg a volt MÁV-üdülőt, ennek a helyén jelenleg egy oktatási és konferencia-központ épül. Ehhez a beruházáshoz kapcsolódna a kikötő megvalósítása – írta a 24.hu.

Ahogy a kikötőkérdést az önkormányzat látja

Balatonakarattya nem beruházója és nem is engedélyezője az MNB-beriházásnak – írja a falu a Facebook-oldalán. Úgy fogalmaznak: Amennyiben az engedélyező hatóság úgy ítéli meg, hogy a kikötő létesítése a vonatkozó jogszabályoknak megfelel, úgy Balatonakarattya ezen szakmai álláspontot tudomásul veszi és elfogadja, ahogy azt is, amennyiben az engedélyezési hatóság a kikötő létesítéséhez szükséges engedélyeket esetlegesen nem adja meg.

Azt ígérik, mindenki sétálhat majd a Balaton partján

A konferencia központ előtti parti sáv a jövőben is közterületként funkcionál, amely magában foglalja azt is, hogy a partszakasz – ahogy eddig is – a jövőben is nyitva áll az akarattyaiak és bárki más számára – írja Matolcsy Györgyi a közösségi médiában.

5 éve vált el befolyásos férjétől

Matolcsy Gyöngyi 2014 óta Balatonakarattya polgármestere. Férjétől, az MNP elnöétől 2016-ban vált el. Matolcsy György itána egy nála 29 évvel fiatalabb korábbi munkatársát vette el feleségül.