Balatonfüred adott otthont az ország legrégebbi, és egyik legrangosabb társadalmi eseményének, a 197. Anna-bálnak tegnap este. A luxusbulit az Anna Grand Hotel díszes termeiben, patinás udvarában, és új helyszínként a Gyógy téren rendezték meg. 85 ezer forintba került a belépő, igaz sok extrát is adtak hozzá.

Mulatott az elit

Ismét jót mulatott az elit Balatonfüreden, az Anna-bálon, ahová 75 és 85 ezer forintos jegyekkel lehetett bejutni, igaz ezért fogasfilé, tintahal, kacsamáj, őzhús és italfogyasztás is járt. A 85 ezer forintos jegyek szinte napok alatt elkeltek az idei bálra. A vendégek elé 3300 darabos, mintegy száztíz millió forint összértékű, az 1930-as évekig visszanyúló Apponyi motívumokkal díszített szerviz került. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Próbafőzéssel készült a séf

Nem sokkal a bál előtt bemutatta az idei Anna-bál gálavacsoráját Tóth József séf. Az eseményen feltálalt négyfogásos menüt többszöri próbafőzésen tesztelte a séf, aki tizenegyedszer főzött a báli közönségnek. A finomságokról videó is készült, ezt a cikkünk alján lehet megnézni.

A hőségre is készült a főszakács

Az idei menüből sem maradt ki a kaviár, de volt céklatatár és finom halak. Aki nem szereti a kánikulában a forró levest, annak a séf sárgadinnye-gazpachót ajánlott marinált uborkával és olasz sonkával.

Finomságok tárháza

A főételre sem lehetett panasza a vendégeknek, őz és gyöngytyúk medalionos húsok, batátakrém, kínai gombák, kelbimbó és virágok szerepeltek a tányérokon. A desszert meggyes túrótorta, kiserdei mohával volt. Az éjféli büféasztalon kézműves sajtok és hideg magyaros ételek várták a vendégeket.

Szilágyi Áron háromszoros olimpiai és világbajnok kardvívó is jót bálozott

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Rangos zsűri

Idén is a báli közönség szavazta meg a 15 legszebb lányt, akik közül a Horgas Eszter fuvolaművész, Kocsis Korinna, korábbi Anna-bál szépe, V. Kulcsár Ildikó újságíró, és Schiffer Miklós divatszakértő, Ókovács Szilveszter az Operaház igazgatója és Gömbös Lóránd üzletember alkotta zsűri választotta ki a bál szépét és udvarhölgyeit.

Budapesti lány lett a bál szépe

Természetesen idén is megválasztották a bál szépét. Kemecsei Anna Viktória lett a befutó, őt választották a 197. Anna-bál szépének szombat éjjel. A bál szépe, 17 éves és Budapesten a kőbányi Szent László Gimnázium tanulója. Elmondta, korábban nagynénjét is megválasztották az Anna-bál szépének.

Az idei Anna-bál szépei, középen a győztes

Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Miskolci és nagyigmándi lányok lettek az udvarhölgyek

A bál első udvarhölgye a miskolci Zelana Zóra, aki 19 éves, és születésnapi ajándékként kapta a báli belépőt. Janovszki Csenge, a 17 esztendős második udvarhölgy a Komáromhoz közeli Nagyigmándról érkezett.

Régi tradíció

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg leendő férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett. Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért és szellemi életéért. Idén ezt a díjat Eperjes Károly színművész vette át. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Itt a videó a bál ételeiről

És van egy ilyen videónk is…

Kiemelt kép: Vendégek gyülekeznek a 197. Anna-bál megnyitójára a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában 2022. július 23-án. Fotó: MTI/Vasvári Tamás