Megkezdődött a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelynek Veszprém, Balatonalmádi és Balatonfüred ad otthont. A rendezvény a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében valósul meg.

Európában a másodikok vagyunk

A fesztivál megnyitóján Káel Csaba, magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelte: a rendezvény célja, hogy az elmúlt két év filmtermését minél többen megnézhessék. Mint mondta, jó apropót ad a fesztiválnak, hogy 120 éves a magyar filmgyártás és kevés olyan ország létezik, ahol ez ilyen régre nyúlik vissza. Káel Csaba hangsúlyozta: London után az európai filmgyártás második bázisa jelenleg Budapest. További friss balatoni hírekért kattintson ide!

Városok összefogása

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 – EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy 2023-ig és azt követően is számos rendezvény, köztük a Magyar Mozgókép Fesztivál is erősíti a térséget és a három helyszín, Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi összefonódását.

A hősi múlt

Porga Gyula, Veszprém polgármestere felidézte, hogy 1968 nyarán forgatta Jancsó Miklós filmrendező a Fényes szelek című filmet éppen a mostani megnyitó helyszínén, a veszprémi várban. Az 1970-es évektől kezdődően húsz esztendőn át a város adott otthont a tévétalálkozónak, amely az évek alatt a veszprémi identitás részévé vált – tette hozzá. Porga Gyula reményét fejezte ki, hogy jövőre ismét megrendezhetik a filmfesztivált.

Vígjátékkal kezdtek

A megnyitó után Varsics Péter rendező Így vagy tökéletes című romantikus vígjátékának díszbemutatójával vette kezdetét a fesztivál. A fesztiválon 15 mozifilmet – ebből négy premiert -, öt tévéfilmet, 16 dokumentumfilmet, 17 animációs filmet, 26 kisjátékfilmet és 5 moziklasszikust vetítenek.

Törőcsik Mari emlékére

A Magyar Mozgókép Fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira emlékezik; látható lesz Maár Gyula Déryné, hol van? című 1975-ös filmje, melyben Törőcsik Mari alakítja Dérynét. Jankovics Marcellre a János vitézzel emlékeznek.

Gasztroprogramot is élvezhet

Az egykori veszprémi tévétalálkozó emlékére kiállítást szerveznek, valamint egy korabeli riportfilmmel emlékeznek a rendezvényre. Ötven éve készült el a Szindbád című film, melynek alkotói, Huszárik Zoltán rendező és a főszereplő Latinovits Zoltán 90 éve születtek. A fesztivál a felújított kópia vetítésével, filmbevezetővel és a film utáni, diákok számára szervezett háttérbeszélgetéssel, egy Latinovitsról szóló kerekasztal-beszélgetéssel és különleges gasztroprogramokkal tiszteleg a klasszikus előtt.

Jancsó Miklós is a középpontban

Jancsó Miklós Fényes szelek című filmjének veszprémi helyszíneit érinti majd egy szervezett séta és vetítenek egy portréfilmet is a rendezőről.

Helyszínek

Veszprémben a várban, a Hangvillában, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Vaszary-villa kertjében és a Balaton moziban, Balatonalmádiban a Wesselényi strandon elhelyezett óriás kivetítőn láthatók a legújabb magyar filmek.

Egy kis zene, egy kis irodalom

Kísérőrendezvényként a balatonfüredi Vaszary-villában szakmai és irodalmi program, a veszprémi Óváros téren pedig színházi előadás mellett beszélgetések és koncertek – többek között Anima Sound System és Fran Palermo Akusztik – várják majd a közönséget.

Elismerések

A rendezvény záróakkordjaként június 26-án a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat.

Fotó: Magyar Mozgókép Fesztivál