Villámcsapás utáni tűz pusztította el tavaly a a révfülöpi Millenniumi kilátót. Újjáépítették és a napokban átadták a 20 éve emelt kilátót.

A révfülöpi kilátó csak gyalogosan közelíthető meg

„Az elmúlt időszakban átértékelődött a turizmus hazánkban, a magyar turizmus pedig felértékelődött. Szárnyal a vidéki turizmus, a magyar ember életében előtérbe kerültek a hazai helyszínek, soha nem látott mértéket ölt a kerékpáros és bakancsos turizmus” – idézte a térség országgyűlési képviselőjét a veol.hu.

A polgármester örül

Kondor Géza polgármester úgy fogalmazott, hogy a település életében ebben az évben a legjelentősebb pillanat a kilátó elkészülte. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva.

Volt elegendő pénz rá

Bár sokan ajánlottak fel segítséget ezekre nem volt szükség, mert a biztosítás, valamint az állami támogatás fedezte a költségeket – mondta a polgármester.

Másfél éve égett le

A kilátó 2020 február 12-ről 13-ra virradó éjszaka égett le. A kilátóhoz ötven köbméternyi faanyagot használtak el. A tűzben az összes faszerkezet és az acéloszlop is tönkrement, de a felújítás során előre nem látható munkák és betonozási feladatok is voltak. A 16 méter magas kilátó erkélyei a korábbiakkal szemben ezúttal nem fából, hanem betonból készültek, más tekintetben a húsz éve átadott kilátóval egyforma a mostani.

Szellemi hagyaték

Pelényi Margit építész tervező szerint egy épület nem csak kőből, fából és téglából van, hanem hordozza alkotója, az építész szellemét is. Örömét fejezte ki, hogy az eredeti épületet állították helyre, így közelebb került egy kicsit az eredeti tervező, a testvérbáty, Pelényi Gyula építész szellemi hagyatékához.

Kilátás

Három lelke van

Az idősek még ismerhették az első kilátó, egy katonai megfigyelő pont romjait, korábban onnan lőtték fel a jégveréseket megakadályozó tölteteket is. Az a kilátó az enyészeté lett, azonban 2001-re felépült a helyén az új, a mostani elődje Pelényi Gyula tervei alapján, vöröskő alapra, fából – emlékezett Zsitnyányi István, a Révfülöpi Fürdőegyesület elnöke.

Ingyen látogatható

Hafenscher Károly az Evangélikus Egyház Zsinatának elnöke áldást kért a kilátóra, majd a nemzeti színű szalag átvágását követően a résztvevők birtokukba vehették a kilátót, amely ezután az év minden napján egész nap ingyen látogatható.

Címlapfotó: Fülöp-hegyi Milleniumi kilátó