Valami nagyon furcsa dologra bukkantak a Balatonnál, Balatonboglárnál nem akármit fogott ki a tóból egy horgász.

Utoljára 1991-ben telepítettek ilyen halat

Kökény Balázs még májusban horgászott Balatonboglárnál, amikor angolnák akadtak a horgára. A Balatonba utoljára 1991-ben telepítettek angolnát, amik akkor átlagosan két évesek voltak, így a most kifogott példányok 34 évesek lehetnek. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Szaporodni csak tengerben

Ezek a halak azonban hiába élnek meg az édesvízben, szaporodni kizárólag csak tengerben tudnak. Az agrojeger.hu szerint az egyetlen ismert szaporodó helyük a Sargasso-tenger, ahol valószínűsíthetőleg több száz méter mélységben ívnak. Az angolna lárvái a Golf-áramlattal utazva kerülnek közel az európai partokhoz, majd a folyótorkolatokon felúszva foglalják el az édesvízi életterüket.

Óriási károkat okoztak

A Balaton és vízrendszerében a korábbi angolnatelepítések óriási károkat eredményeztek. Egyes fajok – mint például a menyhal, kecskerák – szinte teljes egészében eltűntek, de a csapósügér és a kősüllő állomány is megcsappant.

Kikopnak majd

Az angolnák azonban várhatóan 15-20 éven belül végleg ki fognak kopni a tóból. Az állománycsökkenés pozitív hatása már manapság is érzékelhető, az általa elnyomott fajok állományának erősödése tapasztalható.

Tilos szabadon engedni

Fontos megemlíteni, hogy a zsákmányolt angolnát tilos szabadon engedni idegenhonos, invazív léte miatt. A kifogott angolnát célszerű zárható fedéllel rendelkező vödörben tartani, mivel igazi szabadulóművész hírében áll. Egyes példányok több száz métert is meg tudnak tenni szárazföldön anélkül, hogy maradandó károsodást szenvednének.

Többet is fogott

A kettő egymást követő, javarészt délelőtti horgászat mérlege: első nap 5 darab angolna és egy szürke harcsa, míg a második nap 6 darab angolna. A legnagyobb kifogott angolna példány 1,6 kilogramm volt, de a legkisebb is meghaladta az 1 kilogrammot – tette hozzá Kökény Balázs balatoni horgász. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Haraptak a halak. Fotó: illusztráció