Pár napja számoltunk be arról, hogy két tinédzser belefulladt a Balatonba. Most ismét tizenéves fiúk kerültek bajba. SUP-pal mentek a tóra, a vízimentőknek kellett száguldaniuk.

Nem volt mellény

Két kamaszfiú, másodfokú viharjelzésben, 3 kilométerre evezett be a Balatonba egy ki SUP-pal az északi partjnál. Mentőmellényt, sportmellényt vagy úszást segítő mellényt sem viseltek, és a bokapántot sem alkalmazták – közölték a vízimentők.

Úszni is alig tudtak

Úszástudásuk legfeljebb 50 méter leúszására volt alkalmas. A srácokat megmentették és épségben átadták a szülőknek. A vízimentők kiemelik, hogy a SUP-deszka nagyon csalóka sporteszköz, hamis vízbiztonságot sugall, pedig komoly úszástudás nélkül nagyon veszélyes.

24-en fulladtak vízbe

Az elmúlt két hónapban 24-en vesztették életüket fürdőzés közben. 13-an a Balatonban lelték halálukat, négyen a Velencei-tóban, négyen a Dunában, hárman pedig a Tisza-tóban és a Tiszában együttvéve.

Kérjen segítéséget!

A rendőrség arra kéri a strandolókat, hogy legyenek figyelmesek a körülöttük fürdőzőkre és a vízi sportolókra. Ha valakinek segítségre van szüksége, hívja minél hamarabb a 112-es telefonszámot, a Balatonon pedig a 1817-es vízi segélyhívót. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva.

Fontos betartani

  • Senki se menjen be egyedül a vízbe!
  • Aki nem tud úszni, ne menjen mély vízbe!
  • Stégről, vízibicikliről ne ugorjunk a vízbe úgy, hogy nem tudjuk, milyen mély is az, és főleg a forróságban felhevült testtel ne vetődjünk bele!
  • Akik csónakáznak, sup-oznak, vízibicikliznek, vegyenek fel mentőmellényt – egy magabiztos úszót is fenyeget a hőség miatti hirtelen rosszullét!
  • Senki se engedje szerettének, ismerősének, hogy a felelőtlenségével veszélyeztesse akár csak önmagát is!
  • A gyerekekre és az idősekre pedig különösen figyeljünk!

Tragédia a Balatonon

Amint azt a balatonkornye.hu megírta, múlt vasárnap egy testvérpár fulladt bele a Balatonba. Zoltán és Tamás gumimatraccal mentek a vízbe, szülei a parton játszottak harmadik gyermekükkel.

Felhevült testtel ugorhattak a vízbe

Az első hírek szerint a 13 és a 17 éves fiú nem tudott úszni. Később az édesapa azt nyilatkozta, hogy a fiúk úszástudásával nem volt gond. A szülők azt feltételezik, hogy a Zoltán és Tamás felhevült testtel ugrott be a vízbe, ez vezethetett a halálukhoz.

Divatos a SUP-zás

A rendőrség fokozottan felhívja a manapság nagyon divatos SUP-ók figyelmét a biztonságra.  A balatonkornyeke.hu nemrég megkérdezett egy SUP oktatót a biztonságos úszódeszka használatáról.

Ezt javasolja az oktató

Az oktató azt mondta, soha ne menjünk egyedül a vízre és szóljunk egy parton maradónak, hogy várhatóan meddig leszünk távol. Kocsis Ildi Dida nem győzi hangsúlyozni, mennyire fontos a megfelelő méretű mentőmellény viselete. A gyártók kötelesek feltüntetni a hivatalos mentőmellény-minősítést és hogy milyen súlyúaknak kínálják. Úszni tudók is vegyék komolyan, ők is viseljenek mellényt – teszi hozzá az oktató.