A Hévízi-tó a világon egyedülálló természeti érték, hiszen nincs még egy ekkora tőzegfenekű, melegvizes gyógyhatású tó. Ezt a különleges kincset segít megóvni az a 662 millió forintból megvalósuló átfogó tóvédelmi program, amelynek több eleme is elkészült – áll abban a kormányzati közleményben amely a tóvédelmi programról szól.

228 millió forint

A várhatóan jövő tavasszal befejeződő projekt részeként átadták a 2,2 kilométer hosszú Hévízi-tó Tavirózsa Tanösvényt, egy 15 méter magas lombkoronasétányt, valamint befejeződött a zsilipek korszerűsítése is. A most lezárult fejlesztések összértéke több mint 228 millió forint.

Milliárdokról is szó van

Rácz András államtitkár emlékeztetett arra, hogy 10 év alatt 186 projekt segítségével, 78 milliárd forint felhasználásával összességében 320 ezer hektáron javították a természeti környezet állapotát. Az államtitkár hangsúlyozta: ebbe a sorba tartozik a Hévízi-tó fejlesztése, az itt található természeti értékek megóvása is.

Invazív fajok támadnak

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója kiemelte a természetvédelmi területen található véderdő állományszerkezetének javítását, a tó őshonos élővilágát veszélyeztető idegenhonos növény- és állatfajok visszaszorítását. Puskás Zoltán úgy fogalmazott: a projekt jelentőségét jelzi az is, hogy az igazgatóság mintegy 6 milliárd forint uniós forrás segítségével valósított meg fejlesztéseket.

Szabadban akarnak lenni az emberek

Hiánypótló programnak nevezte a Hévízi-tó átfogó fejlesztését Papp Gábor, Hévíz polgármestere. Úgy fogalmazott: a vírushelyzet megmutatta, hogy szükség van olyan helyszínekre, ahol az emberek a szabad levegőn lehetnek, és a természetben tölthetnek időt, ráadásul eközben információhoz is jutnak a terület értékeiről.

Hévíz, mint jelkép

Manninger Jenő országgyűlési képviselő a projekt elkészült elemeinek átadásán arról beszélt, hogy a Hévízi-tó nem csak a környék turisztikai szimbóluma és a leglátogatottabb hely a térségben, hanem egyben jelképe is a természeti értékek védelmének. Hozzátette: a konzorcium összefogása mintaértékű természeti kincseink megóvása érdekében – áll a minisztérium közleményében.

Szabadstrandot szeretnének

Az elmúlt évtized során nemhivatalos szabadstranddá vált a Hévízi-tóból kifolyó csatorna zsilip alatti szakasza. A Hévízi-kifolyó egyfajta kultikus hellyé vált, amelyet több idegenforgalmi tematikájú portál és blog is népszerűsített, különleges attrakcióval gazdagítva ezzel Hévíz és a nyugat-balatoni régió kínálatát. 2020. áprilisának végén azonban a hévízi önkormányzat megtiltotta a fürdőzést a Hévízi-kifolyónál.

Helyi politikus a kezdeményezés mellett

Egy keszthelyi képviselő, Molnár Tibor most azt szeretné, hogy a Hévízi-tóból kifolyó csatorna zsilip alatti szakaszán hivatalos szabadstrand működhessen. További friss hírek a Balaton mellől ide kattintva.

Címlapfotó: Pelsőczy Csaba, kormany.hu