Átadták a Budapest-Balaton kerékpárút első 22 km-es szakaszát. Az esemény egyik házigazdája Aradszky András, Érd térségének országgyűlési képviselője volt, de sportnadrágban feltűnt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is, aki kerékpárral érkezett az átadó helyszínére. Érdekesség, hogy Biatorbágyon éppen holnap tartanak helyi népszavazást arról, hogy a kerékpárút elkerülje-e a kisvárost, vagy a házak előtt a járdán haladjon-e.

Sokan várták már

Átadták a sok bringás által nagyon várt Budapest-Balaton (BuBa) kerékpárút első szakaszát. Az új 22 km-es kerékpárút lehetővé teszi, hogy biztonságosan és kényelmesen el lehessen jutni kerékpárral Budapestről Etyekig. A biciklisek ezen a szakaszon több mint 9 km-en át az autós forgalomtól elválasztva, újonnan kiépített, önálló kerékpárúton tekerhetnek. Jó erőnlét kell hozzá, mert Biatorbágy és Etyek között több emelkedőt is meg kell mászni.  A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Miniszter sportnadrágban

A bringaút első szakaszának átadóján ott volt az összes érintett országgyűlési képviselő, köztük Aradszki András, Érd térségének képviselője. Az ünnepségre biciklivel, sportfelszerelésben érkezett Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, akit a 12. kerületben gyakran lehet kocogás közben látni, így a fiatal minisztertől tényleg nem áll távol a bringázás.

Aradszky András országgyűlési képviselő (drapp zakóban) beszélget a többi képviselővel, Gulyás miniszterrel és a törökbálinti polgármesterrel

Menczer Tamás, képviselő (pólóban, háttal) , Gulyás Gergely, miniszter (fehér pólóban), Elek Sándor, Törökbálint polgármestere (farmerben), Aradszki András, képviselő (drapp zakóban) – Forrás: Facebook/Aradszki András

Folytatódik az építés

A kerékpárút Etyek után, Gyúró és Tordas településeken át éri majd el a Velencei-tavi kerékpár-gyűrűt, majd Székesfehérvár érintésével a 7-es út mentén haladva csatlakozik a Balatoni kerékpárút-gyűrűhöz. A BuBa teljes szakasza még az idén elkészül, és átadása is megtörténik – írja Aradszki András a közösségi oldalán. Ezt az interjút ne hagyd ki: “Engem nem a politikai kalandorság hozott, én ide tartozom” – mondja Aradszki András, Érd térségének Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője, aki ismét ringbe száll a választáson

A BUBA négy szakasza:

  • Budapest – Etyek (23 km)
  • Etyek – Velence (32,6 km)
  • Velence – Székesfehérvár (28,7 km)
  • Székesfehérvár – Balatonakarattya (24,1 km)

A kék vonallal jelölt szakaszt adták most át

Bringás alagút az M7-esnél

Egy éve számoltunk be arról, hogy Székesfehérvárnál bringaalagutat építenek az M7-es autópályánál. A BuBa teljes nyomvonalán zajlik az építkezés, egymás után adják majd át az elkészült szakaszokat. Várhatóan a pákozdi, a biatorbágyi és székesfehérvári szakasz egy részének kivételével idén nyáron elkészül a 108 km-es bringaút.

Tavaly így épült az alagút az M7-esnél

Forrás: NIF Zrt. (2021)

Biatorbágyon balhé lett a BuBából

Korábban az elsők között írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy Biatorbágyon a helyi civilek nem akarják, hogy a szűk utcákon a kapujuk előtt tekerjenek majd a pesti bringások a Balaton felé, ezért más útvonalat javasolnak. A polgármester szerint azonban jó ötlet a városon belül vezetni a bicikliutat, mert előnyei is vannak.

Mindkét félnek igaza lehet

Révész Máriusz kerékpározásért felelős korábbi kormánybiztos tavaly azt mondta, csak az ügy kirobbanása után szembesült azzal, hogy Biatorbágyon milyen konfliktust okoz a kerékpárút. Szerinte azért lesz nehéz a kérdésben igazságot tenni, mert mindkét fél érveiben vannak megfontolásra érdemes elemek.

Népszavazás

Arról is írtunk, hogy a Budapest Környéki Törvényszék megváltoztatta a biatorbágyi helyi választási bizottság korábbi elutasító döntését, és hitelesítette a Budapest-Balaton bringaút nyomvonaláról szóló népszavazási kérdést. Ezzel megnyílt az út arra, hogy Biatorbágyon referendumot tartsanak a kerékpárút ügyében. A szavazást holnap, vagyis június 17-én, vasárnap rendezik meg a kisvárosban. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: BuBa első szakaszának átadása, fehér pólóban: Gulyás Gergely kancelláriaminiszter – Forrás: Facebook/Gulyás Gergely