A háromnapos hétvége miatt úgy döntött a MÁV-START, a Volánbusz és a MÁV-HÉV, hogy az igényekhez igazítják a menetrendjüket, és módosítanak a növekvő forgalom miatt. A Balatonra utazóknak tehát az alábbi változtatásokra érdemes figyelniük.

Ez lesz a vonatokkal

A tervek szerint a vonatok március 14-én az ünnepnapi, 15-én a vasárnapi, 16-án pedig már a munkanapi menetrend szerint közlekednek – írja a Likebalaton.hu.

Így járnak a buszok

Változik a volánbuszok menetrendje is, ugyanis a buszok március 14-én munkaszüneti napi, 15-én a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti napi, 16-án a hét első tanítási és munkanapi menetrendnek megfelelően indulnak a járatok. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Automatáknál kedvezmény

A jegyértékesítő automatákat szintén érdemes használni, mivel azoknál 5  százalékos kedvezmény jár. Az online felületek is jók a jegyvásárlásra, mivel azokon 10 százalékos kedvezménnyel lehet lerendezni a vásárlást a megújult Elvirán vagy a MÁV applikációban.

Ezekre a jegyekre érvényes a kedvezmény

A Közlekedési Mobiljegy alkalmazásban és társapplikációiban, ha teljes árú, 50 és 90 százalék kedvezményű helyközi (távolsági) menetjegyeket, és a menetjegyekhez vásárolt kiegészítő jegyeket vásárolunk, akkor ezekre mind 5 százalék kedvezményt biztosít a közlekedési társaság. Az utasok a további részletekről  a Volánbusz és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. weboldalán tájékozódhatnak.

Így a legbiztonságosabb a jegyvásárlás

A járvány harmadik hullámának terjedésével érdemes mindenkinek a biztonságra törekednie, ezért is lehet jó választás az önkiszolgáló csatornákon történő jegyvásárlás. Ezek nem járnak személyes érintkezéssel, így az ilyen módon történő jegyvásárlással csökkenthetik az utasok a fertőzés kockázatát.

Jó választás az online vásárlás

Az online vásárolt jegyek ugyanúgy érvényesek, mint a hagyományos jegyek. Ellenőrzéskor az utasnak elég csak a MÁV applikációt megnyitnia, de a jegyet PDF formában is kiküldi a rendszer, így azt ki is lehet nyomtatni vagy tovább lehet küldeni annak, aki a jegyet használni szeretné.

Most inkább ne utazzunk

A harmadik hullám felerősödése és a rendkívül rossz napi esetszámok miatt a közlekedési társaságok azt kérik, hogy aki tudja, az halassza el az utazást. Amennyiben mindenképp utazni szeretnének, azt kérik a társaságok, hogy tartsák be az óvintézkedéseket és a távolságtartásra vonatkozó szabályt.

Kötelező a maszk

Az állomások, megállók területén, illetve a vasúti járműveken, buszokon továbbra is kötelező az utazás teljes időtartama alatt az orrot és szájat eltakaró maszk viselése.

Büntetés is járhat

A közlekedési társaságok felhívják a figyelmet, hogy aki nem tartja be a maszkhasználatra vonatkozó szabályokat, az kizárható az utazásból, sőt még 8000 forint pótdíj fizetésére is kötelezhető. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vonat – Forrás: BudaPestkörnyéke