Egy férfi úgy gondolta jó móka lehet ittasan hajókázni a Balatonon, végül a A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai segíttetek neki a partra jutni.

Bejelentés érkezett

A vízirendőrök 2023. június 15-én 20 óra 19 perckor a Siófok előtti vízterületre mentek, mivel onnan egy műszaki hibás kisgéphajóról érkezett bejelentés, a hajó ugyanis lerobbant.  A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Piás volt

A hajóvezetőnél felmerült az ittasság gyanúja, ezért – miután utasával együtt a kikötőbe vontatták – előállították mintavételre. A 42 éves budapesti férfi ellen az ittas járművezetés miatt büntetőeljárást indítottak, vezetői engedélyét elvették.

Volt már ilyen

Egyébként ez nem az első olyan eset, hogy valaki piásan merészkedik a Balaton vízére. Tavaly ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy vitorlás kishajót vezető férfi ellen.

Balatonfüreden történt

A vádirat szerint a 32 éves balatonfüredi férfi 2022. június 25-én este alkohol fogyasztását követően, ittasan vezette gépi meghajtással haladó vitorlás kishajóját a Balatonon Balatonfüred térségében, amikor a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság járőrei ellenőrzés alá vonták.

Nem volt engedély sem nála

A férfi az ellenőrzéskor a hajóvezetői engedélyét sem tudta felmutatni az intézkedő rendőröknek. Az ügyészség akkor a férfival szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben pénzbüntetés és vízi járművek vezetésétől eltiltás büntetés kiszabására tett indítványt.

Fonyódon is ittasan vezettek egy vitorlást

2020 júniusában az egyik balatonfüredi kikötőben barátait várta a férfi, eközben pedig több deciliter bort fogyasztott el. A társaság aztán a késő délutáni órákban indult útnak, a hajó vezetésére képesítéssel és engedéllyel rendelkező férfi közvetlenül az indulás előtt is ivott szeszes italt.

Homokpadra futott

A férfi a nyílt vízen hajózva tovább folytatta az italozást, így közepesen ittas állapotban indította be a hajó motorját, amikor a működtetése a viharos időjárás miatt szükségessé vált. A hajót végül a vízirendészet munkatársai szabadították ki az esti órákban, mivel a balatonlellei kikötő közelében homokpadra futott.

Figyelmeztetés

„Felhívjuk a figyelmet, hogy aki ittasan vagy kábítószer hatása alatt járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, és mások életét is veszélyezteti! A közlekedési szabályok betartásával, kellő odafigyeléssel, türelemmel, toleranciával és egymás iránti felelősséggel megelőzhetők a tragédiák!” – írta közleményében a rendőrség.

Negatív hatás

Az ittas vezetés és a bódító szer hatása alatt történő járművezetés negatív hatással van a közlekedés biztonságára és a vezetés minőségére. Szeszes ital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek.

Ezt kérik a rendőrök

Kérjük, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek, tegyenek bejelentést a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámán!  A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Vasvári Tamás