A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársainak november 8-án, vasárnap két alkalommal három embert kellett kimenteniük a Balatonból.

Sűrű ködben tévedtek el

Vasárnap kora délután a Balatonszemesnél egy vitorlás futott homokpadra két emberrel a fedélzetén, este hét óra körül pedig Balatonakarattyánál egy csónakkal horgászni indult férfi került bajba a hirtelen leereszkedő, sűrű ködben.

Időben érkezett a segítség

Az egyenruhások mindkét esetben épségben partra juttatták a vízben rekedt embereket a járművekkel együtt.

A rendőrök mellett másik is segítenek

Mint arról korábban beszámoltunk a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának hajói október végéig 261-szer futottak ki a kikötőkből, szárazföldi mentői harminc tóparti település strandján 3901 könnyű sérültet láttak el – derül ki a szakszolgálat beszámolójából, amelyet az MTI ismertetett.

Amikor sietni kellett

A VMSZ mentőhajói 69 esetben vonultak bajbajutott emberekhez, 38 eszközmentésben vettek részt, 41 esetben biztosítottak vízi rendezvényeket és vitorlásversenyeket, valamint több tucatszor vettek részt egyéb munkákban (például vízmintavételezés, vihar előtti figyelmeztetések, mederfenék-vizsgálat, akadálymentesítés, búvármunka.

Többször kellett embereket újraéleszteni

A szakszolgálat vízi és szárazföldi mentői négy alkalommal végeztek újraélesztést, mindegyik esetben sikerrel. A szakszolgálat mentőtiszti gépkocsija 145 esetet látott el az Országos Mentőszolgálat koordinálásával. 

A vízicsúzdák miatt is volt dolguk

A VMSZ tanfolyamain az idén 90 vízimentő, 51 vízicsúszda-kezelő, 70 úszómester és 8 uszodagépész tett sikeres vizsgát.

Még mindig szolgálatban vannak

A normatív támogatás nélkül működő egyesület a főszezon zárultával készenléti szolgálatot tart fenn három mentőhajóval a Balaton teljes területén, éjjel-nappal üzemelteti 2018-ban elkészült balatonkenesei mentésirányítási központját.

Novemberben a 12 fokos Balatonból mentettek

Ahogy arról részletesen beszámoltunk november 3-án is akcióban volt a vízimentők. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletére november 3-án 18 óra 21 perckor bejelentés érkezett, hogy a keszthelyi kikötőben valaki a vízbe esett.

Ezt a számot hívja, ha baj van

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!