A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletére november 3-án 18 óra 21 perckor bejelentés érkezett, hogy a keszthelyi kikötőben valaki a vízbe esett.

Nem tudták kihúzni

Járókelők siettek először a férfi segítségére – majd a mentőszolgálat munkatársai -, azonban a móló helyszíni adottságai miatt nem tudták kiemelni, csak belekapaszkodni, hogy ne merüljön el. 

Vízimentők érkeztek

Az időközben a helyszínre érkező vízirendőrök végül a katasztrófavédőkkel közösen mentették ki a vízből a bajba jutottat, majd átadták a mentőknek, akik kórházba vitték.   

Nagyon hideg a Balaton 

A Balaton hőmérséklete a baleset idején 12 Celsius-fok volt, Keszthelyen a levegő hőmérséklete sem volt sokkal több, mindössze 13 fokot mutatott a hőmérő.

Egy óra elteltével elájult volna a vízben

Sietni kellett a mentéssel, mert az orvosi adatok szerint a 11 fokos vízben alig egy óra elteltével már annyira lehűl az emberi szervezet, hogy a hypotermiától elájul a hideg vízben lévő ember, egy órával később pedig beáll a halál.

Mi az a hypothermia?

A normál testhőmérséklet 36,4-37,2 °C közötti, a 35 °C alatti testhőmérséklet esetén már hypotermiáról beszélünk. Hideg vízben viszonylag gyorsan lehűl az emberi test.

Durva tünetek

A hypotermiát az alábbi tünetek jellemzik, nagyjából ezek egymást követően jelentkeznek.: súlyos lehűlésnél izommerevség, álmosság, lilás-kékes bőr, gyengülő reflexek, csökkenő fájdalomérzet, vérnyomás és pulzus csökkenés, alacsony légzésszám, beszédzavar, eszméletlenség, halál.

Melegen tartás

Amennyiben hypotermiás beteggel találkozunk, elsődleges dolgunk a melegen tartás. Hatásos módszer lehet a dörzsölés. A hirtelen „felmelegedés” azonban kerülendő. A kihűlt, majd hirtelen felmelegedő egyén létfontosságú szerveiből kiáramolhat a vér, vérkeringési sokkhoz, akár eszméletvesztéshez is vezethet.

Tilos forró teát adni

A vizes ruha levétele után jól bugyoláljuk be az illetőt, majd ezután ültessük tűz, kályha mellé, biztassuk. Alkohol vagy forró ital fogyasztása tilos – írják a Havaria.net.hu oldalon.

Baj esetén őket kell hívni

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Facebook/Vízimentők