Csak a 100 millió forintnál nagyobb nettó árbevételű vállalkozásokra fog vonatkozni a júliustól elvárt kötelező, élő adatközlés. A kormány még májusban jelentette be az új intézkedést, akkor a kisebb büfék üzemeltetői felháborodtak. 

Kötelező adatszolgáltatás

Május közepén jelentették be, hogy június 1-től a büféknek, éttermeknek, cukrászdáknak, kávézóknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek és gyorséttermeknek valós időben kell adatokat szolgáltatniuk arról, hogy miből mennyit adtak el, az adatok pedig a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz kerülnek, de látni fogja azokat a NAV és a KSH is.

Felháborodtak a büfések 

Erre a vendéglátósok többsége nem volt felkészülve, és főleg a kisebb büfék és hasonló helyek lehetetlennek tartották, hogy a vendégek kiszolgálása közben küldjenek adatokat. A BalatonKörnyéke.hu híreit ide kattintva éred el!

Módosítottak a szabályzaton

A kormány hétfő esti rendelete értelmében, 2023. július 1-jétől csak a tavaly 100 millió forintnál nagyobb nettó árbevételt elért vállalkozások számára lépteti életbe a kötelezettséget. 

Rájuk vonatkozik az előírás

A következő lépésben, 2024. január 1-től pedig azokra vonatkozik az előírás, akiknek a 2022. évi nettó árbevétele szolgáltatási helyenként (tehát több üzlet eredményét nem összeadva) több mint 12 millió forint volt. Az ezt el nem érő vendéglátó üzletek és turisztikai szolgáltatók számára az adatszolgáltatás nem lesz kötelező.

Nem tudja, hogy oldja meg

„Képzelje el, hogy déli 12 és 2 között, amikor fut a ház, a kezem zsíros, vizes, olajos, az egyikkel sütöm a halat, a másikkal veszem elő a krumplit, beszaladok a raktárba, próbálom a telefonos rendeléseket is kezelni, két sütésenként át kell szűrnöm a zsiradékot, és közben valós idejű adatokat kellene pötyögnöm valami informatikai eszközön. Nem túlzok, olykor 55-60 fokban” – mondta korábban az egyik Pest megyei halsütő tulajdonosa.  

Valós időben

Zsuffa Péter akkor azt mondta, abban a környezetben egy olyan kis halsütőnek, mint amit ő vezet, illetve működtet egyedül, egyszerűen lehetetlenné válik a helyzete. A regisztráció és a különböző forgalmazott termékek besorolása és feltöltése a felhőbe az első feladat, de utána folyamatosan, valós időben, az eladással egy időben kellene beírni, hogy miből mennyit adott el.

Fejlesztenének

Az intézkedést a kormány májusban azzal indokolta, hogy a statisztikai adatok alapján jobban láthatóvá válik a turisztikai térségek, települések teljesítménye, és a naprakész információk alapján lehet fejleszteni az ágazatot. Nem utolsó szempont természetesen a turisztikai ágazat fehérítése sem.

Életszerűtlen szabály

A diósdi halsütő tulajdonosa azt is mondta még májusban, hogy a vállalkozás érték, ezért nem jó ötlet országos szinten több tízezer nettó befizetőnek kellemetlenséget okozni. Mert aki ma befizet az államkasszába, ha elkedvetlenedik egy életszerűtlen szabálytól, könnyen sorban állhat majd a munkanélküli segélyért. A BalatonKörnyéke.hu híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: balatonkörnyeke.hu