Az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! programban. A Balaton-felvidéken is több száz köbméter szeméttől szabadították meg az erdőket.

Építési törmelék is

Az erdészetek tapasztalatai alapján a legtöbb esetben vegyes kommunális hulladék kerül ki az erdőterületre, de jelentős az illegálisan lerakott építési törmelék aránya is. Veszélyes hulladékot, például palát is nagyobb mennyiségben találtak, csak gumiabroncsból pedig több mint 50 köbméternyit gyűjtöttek össze.

Parkerdők megtisztítása

Az őszi időszakban a legtöbb hulladékot a nagyobb településeket körülvevő parkerdőkből szállították el Budapest, Pécs és Sopron környékén, de a Bakonyban és a Balaton-felvidéken is több száz köbméter szeméttől szabadították meg az erdőket.

Többet járunk az erdőkbe

A munka folytatódik, az ünnepek előtt újabb takarítási akcióval készülnek az erdőgazdaságok. A járvány miatt ugyanis jelentősen megnőtt az erdők látogatottsága, így a hulladékmentesítés hozzájárul, hogy tiszta és egészséges környezetben pihenhessenek az emberek.

Kamerákat telepítenek

Az állami erdőgazdaságok hosszabb távon a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, ezért elkészítették azokat a terveket, amelyek alapján a megtisztított területekre a jövőben 900 kamerát és több mint 300 sorompót helyezhetnek ki, hogy megakadályozzák a hulladék újbóli lerakását az erdőkben – írta az AM.

Fonyód közelében giga mennyiségű szemetet találtak

Most kezdték meg a Berek világa látogatóközpont kialakítását amely a berek élővilága mellett a térségre hajdan jellemző halász-pákász életmódot is be fogják itt mutatni. Ekkor jött a megleptés.

Hulladéklerakó lehetett

A földmunkák megkezdésekor “nem várt meglepetésként” találtak a humusz réteg alatt egy hajdani kommunális hulladéklerakót, ami miatt 2,0-2,5 méter mélységben kellett kideponálni és elszállítani a területről a szemetet.

Megkezdik a több száz köbméter illegális hulladék elszállítását a Tisztítsuk meg az Országot! programban az Ordacsehi Natura 2000 bemutatóhely építési helyszínéről, a leendő Berek Világa Látogatóközpont területéről 2020. november 10-én. MTI/Varga György

A szocializmus szemetes lehelete

Az államtitkár elmondta: a talált hulladékból itt maradt néhány dombocska, ha valaki szeretne a 70-es 80-as évek retro világába kalandozni, akkor fellehet benne tárgyakat. Ijesztő például, hogy egy műanyag tejes zacskó 40 év után is kifogástalan állapotban van, és akár még kétszáz év múlva is megtalálható a földben, mert nem bomlik el.

Majd 400 millió kellett a takarításra

A nemzeti park 384 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert arra, hogy a Natura 2000 területeket bemutató hálózat részeként jövő októberig új látogatóközpontot építsen ide. A költségeket jelentősen növelte a talált, veszélyesnek nem minősült, 29 kamionnyi hulladék kitermelése és elszállíttatása.