A NAV bármikor, bárkit ellenőrizhet, de azért az egyes adóalanyok nem egyforma eséllyel kerülnek a hivatal látóterébe. Szerencsére a hatóság minden évben kiadja az aktuális ellenőrzési tervét, így ha nem is teljes bizonyossággal, de lehet tudni, mely területek, cégek és személyek számíthatnak intenzívebb ellenőrzésekre az év során. Az idei dokumentumot Karácsony Balázs, a magyarországi BDO adóigazgatója kivonatolta.

Bármikor lecsaphat a NAV

Az adózási kötelezettségek szándékos kijátszása sosem volt a nyugalom titka, hiszen a NAV bármikor, sok esetben akár előzetes figyelmeztetés nélkül is ellenőrizhet vállalkozásokat. A hivatal az adóelkerülés és a bűncselekmények leleplezésében és szankcionálásában is egyre hatékonyabb. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szabálytalanság

Az adóhatóság munkatársai állítólag egyre több energiát fordítanak arra, hogy büntetés helyett szakmai támogatást nyújtsanak azoknak az adózóknak, akik nem szándékosan követtek el szabálytalanságot ‒ mutatott rá Karácsony Balázs.

Ők számíthatnak ellenőrzésre

2022-ben az alábbi csoportok, cégek számíthatnak a korábbinál nagyobb valószínűséggel ellenőrzésre: a COVID alatt gyorsan felfutott területeken dolgozók, mint például az online kereskedők, a futár és csomagszállító cégek, ideértve az ételkiszállítást végző vállalkozásokat is, de ezzel még nincs vége a sornak.

Ők sem nyugodhatnak meg

Ellenőrzésre készülhetnek a számítástechnikai cikkek kereskedői és a személyfuvarozók, az ingatlanközvetítők, a turizmus és a vendéglátóipar, illetve azok a „fehérítendő” szektorok, melyek esetén minden évben fokozott a figyelem:

Ezek a cégek is célkeresztben lesznek

Ilyen fehérítendő terület az élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő árukat, terményeket forgalmazó, beszerző adózók (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél, rizs, szója, műtrágya stb.) és az élelmiszerek előállítását végzők.

Nagyon kell figyelni

Résen kell lenniük az építőipari-, valamint építőanyag-kereskedelmi tevékenységet folytatóknak, (használt) gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelmi, valamint gépjárműjavítási tevékenységet végzőknek, zöldség-gyümölcs nagykereskedelemben érintett vállalkozásoknak.

Kiemelt területek

A NAV kiemelten figyelt területei, feladatai lesznek 2022-ben az online számlák és más beérkezett adatok alapján kockázatosnak minősített adózók vizsgálata. Nemzetközi információcsere programok alapján indítandó ellenőrzések, kiemelt figyelemmel a transzferárazás területére.

Online kereskedők vigyázat!

Munkaerő bejelentésével kapcsolatos ellenőrzések (őrző-védő- és takarítócégeknél elsősorban), online kereskedelem szereplőinek ellenőrzése, az áfabevétel beszedése érdekében, EU-n kívülről behozott importáruk körülményeinek kiemelt vizsgálata.

Akiknél régen volt ellenőrzés, készüljenek

A legnagyobb 3000 adófizető közül a NAV igyekszik az idén minél több ellenőrzést elvégezni, különös tekintettel azokra, akiknél ez nem történt meg az utóbbi években.

Naprakész könyvelés

Fontos hozzátenni, hogy a fenti fókuszterületek csak irányadók. Emellett bármilyen gazdasági társaságnál indulhat ellenőrzés vagy vizsgálat, akár véletlenszerűen, akár azért, mert a rendszer ellenmondásokat talált a benyújtott dokumentumok között. Az adószakértő szerint érdemes a könyvelést mindig naprakészen tartani, a kötelezettségeket pedig időben megfizetni ‒ hívta fel a figyelmet a BDO szakértője. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Youtube/studioXtrame