Elhunyt Kozma Imre. A balatonfüredi festő 1933-ban született, 87 éve élt. Halálhíréről a város polgármestere osztott meg bejegyzést közösségi oldalán.

A polgármester írt róla

Ismét egy szomorú hír, ismét egy barát elvesztése – ezekkel a szavakkal tájékoztatott Kozma Imre haláláról Balatonfüred polgármestre.

Hittel és meggyőződéssel

Bóka István megemlékezésében úhy írt a 87 éves korában távozott művészről, mint aki rendkívüli hittel, meggyőződéssel és egyedülálló művészi képességgel festette képeit szeretett városában.

A festők doyenje

A Pro Urbe díjas Kozma Imre, a füredi festők doyenje volt nemcsak festett, de tanított és szervezett is. A Balatonfüredi Művész Céh alapító tagjaként megkereste és kiállításba rendezte a helyi művészek alkotásait.

Kozma Imre művészete

Kozma Imre önmagát tájfestőként határozta meg a benne rejlő mély szakrális meggyőződését vetítette bele képeibe, ezáltal közvetítve gondolatait.

Kozma Imre saját művészetéről

Nem reprodukálni akarom a természetet, csak kivetíteni azt, ami bennem megfogalmazódik. Nálam a táj, a természet eszköz, kifejezésmódom alapja, belőle táplálkozom. Felhasználom festészetemben, emberi tulajdonságokkal ruházom fel, segítségül hívom, s Ő segít nekem. Szimbolikus, allegorikus mondanivalóm része. Nézem, csodálom, rajongva tisztelem.

A búcsúzás

Utolérhetetlen derűje hiányozni fog Balatonfüredről. Isten veled, Imre bácsi! – búcsúzott a művésztől Bóka Imre.

Elhunyt Bartók Péter, Bartók Béla kisebbik fia

Bartók Pétert életének 97. évében, december 7-én érte a halál. Az 1924. július 31-én Budapesten született Bartók Péter a Bartók Records tulajdonosaként számos Bartók-mű revideált kiadásával, valamint hasonmás kiadásával járult hozzá édesapja életművének gondozásához. Apám című könyve pótolhatatlan értékű információkat nyújt a Bartók család utolsó budapesti lakásában folyó életéről, édesapja zeneszerzői és népzenekutatói munkájáról, a Mikrokozmosz-sorozat keletkezéséről, a család mindennapjairól.

Ma temették el Balázs Fecót

Végső búcsút vettek az életének hetvenedik évében, november 26-án elhunyt Balázs Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenésztől, billentyűstől, énekestől, zeneszerzőtől pénteken az Óbudai temetőben.

Az életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenész, billentyűs, énekes, zeneszerző ravatala az Óbudai temetőben. Balázs Fecó 2020. november 26-án este hunyt el. MTI/Koszticsák Szilárd

Semjén Zsolt is elbúcsúzott tőle

„Balázs Fecó a szó nagybetűs értelmében Művész volt”, aki emléket és nyomot hagyott a nemzet emlékezetében – vett búcsút a zenésztől Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki felidézte a zenész által alapított Korál zenekar koncertjeihez fűződő személyes emlékeit is. Mint kiemelte, Balázs Fecó zenéje és Horváth Attila dalszövegei egymást erősítő, valóban maradandó értéket jelentenek.