36 különféle folyékony szúnyogriasztó és kullancsriasztó hatóanyagtartalmát vizsgálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Teszteredményeink segítenek, hogy mindenki megtalálja a számára legbiztonságosabb riasztót kertbe, parkba, rövidebb-hosszabb kiránduláshoz, utazáshoz. Azt is megmondjuk, mi van ezekben a termékekben, és melyik a legígéretesebb, modern szúnyogriasztó, ami jól jöhet neked is a Balatonnál.

Eddig ismeretlen szúnyogfajok is érkeztek hozzánk

A klímaváltozás kedvez a szúnyogoknak és kullancsoknak, nő a természetes élőhelyük, eddig hazánkban ismeretlen, nem őshonos új fajok is érkeznek, így egyre gyakrabban találkozunk velük, a csípéseik által pedig egyre nagyobb fertőzésveszélynek vagyunk kitéve. Csípéseik ellen a hatékony védekezés része lehet, ha megfelelő szúnyog,- és kullancsriasztót használunk. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Boltban és a neten vásároltak

Tudatos Vásárlók Egyesület tagjai a könnyen hozzáférhető szereket keresték, ezért magyar nyelvű internetes oldalakról rendeltek, illetve szupermarketekben, drogériában vásároltak. Ezután az interneten és a címkén fellelhető adatokat gyűjtötték össze.

Nagy különbség a hatóidő között

Összességében a teszt alapján elmondhatjuk, hogy a különböző rovarriasztók mind biztonságosak, de szigorúan csak akkor, ha a címkén feltüntetett adagolást és korlátozásokat betartjuk, azonban jelentős különbségek vannak a hatóidők között.

Rövid ideig hatnak a természetes illóolajok

Az egyesület munkatársai grafikonon ábrázolták a különböző termékek hatóidejét, vagyis azt, hány órán keresztül védenek a vérszívók ellen. Ebből az derül ki, hogy a természetes illóolajokat tartalmazó szerek hatnak a legrövidebb ideig.

Ezeket a szúnyogriasztókat tesztelték

Sokan allergiások a természetes olajokra

Mivel a természetes növényi olajokat tartalmazó szúnyogriasztók jellemzően tényleg csak néhány óráig, sokszor csak egy órán át hatásosak, ezért használatukat rövid sétákra ajánlják. Az illóolajok közül például a citromfű, a muskátli, a rozmaring, vagy a cédrusfa olaja hatékony a rovarok ellen, igaz sokan allergiásak is ezekre.

Biocid hatóanyagok

A szúnyogriasztok másik nagy csoportjának a fő hatóanyaga valamilyen biocid anyag. Ezek olyan kémiai anyagok vagy mikroorganizmusok, amelyeket kártevők ellen használnak, azok elpusztítására, elriasztására vagy a károkozás egyéb módon való megakadályozására.

Kézfertőtlenítőtől a patkányirtókig

A gyakorlatban nagyon sokféle alkalmazása van a biocidoknak. Az ivóvíz kezelésétől a kézfertőtlenítőkön át a patkányirtókig. Hogy megpróbálják rendszerezni ezeket a szerteágazó területeket, az Európai Unió szabályozása a biocidokat 22 típusra osztja, ezek közül a 19. terméktípusba tartoznak a rovarriasztók.

Mérgező, de hatékony

A biocid hatóanyagok az ember és a környezet számára is veszélyes mérgek, ezért csak átgondoltan, a munka- és egészségvédelmi szabályok betartásával javasolt az alkalmazásuk. Az ilyen hatóanyaggal készült szúnyogriasztók hatékonyak, sok órán keresztül távolt tartják a kellemetlen rovarokat.

Tutinak tartott modern hatóanyag

A vegyipar ígéretes csodaszere a Pikaridin. Jelenleg 9 termék hatóanyaga ez (angol nyelvterületen icaridin). Ez egy 1990-ben kifejlesztett rovarriasztó tulajdonságú vegyület, melyet egy a feketeborsban található molekula szerkezete alapján szintetizáltak. Ez egy szagtalan, fénystabil anyag, ami nem károsítja a műanyagokat és kisebb egészségügyi kockázatot jelent.

Egy márkanév, különböző hatóanyag

A termékek értékelése során az egyesület munkatársai azzal a jelenséggel találkoztak, amikor ugyanazzal a márkanévvel forgalmaznak aeroszol és pumpás spray formátumú szereket, azonban ezekben a hatóanyag aránya vagy maga a hatóanyaga különböző.

Nem hatnak jobban, ha túl sokat fújsz magadra

Az is fontos tanulsága volt a tesztnek, hogy a nagyobb szúnyogriasztó koncentráció esetén nő a hatóidő, de nem a hatékonyság. Ez igaz minden hatóanyagra és azt jelenti, hogy az optimális koncentrációtartományban biztosítanak bizonyos fokú védelmet, aminél akkor sem tudnak többet, ha többször fújjuk be magunkat. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció