Újabb beépítés és betonozás ellen tiltakoztak a Balaton partján élők és nyaralók csoportja, ezúttal a világörökség részét képező Tihanyban.

A révnél lévő területről megy a vita

A rév környékén lévő lápos részt, a Kenderföldek területét évekkel ezelőtt felparcellázták és eladták. A tervek szerint állítólag szálloda, lakópark és látogatóközpont épülne rá – számol be egy demonstációról az Euronews.

Egy egyesület tüntetett

A helyiek nem szeretnék, hogy az ökológiailag érzékeny területet feltöltsék és lakóparkokat építsenek rájuk. A Révbe Érünk Egyesület által szervezet szombati demonstráción körülbelül 300 ember vett részt.

Hangzatos követelés

Szeretnék elérni, hogy egyrészt Tihany ne legyen város. Másrészt maradjon érintetlen a lápos, nádasos rész. Harmadrészt, őket is kérdezzék meg a tervezett beruházások előtt. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva!

A kérdéses terület

A polgármester szerint rekultiváció

Tósoki Imre polgármester szerint a kérdéses terület rekultivációjára évek óta készülnek. Mindenesetre a tihanyiak egy része attól fél, hogy településük más vízparti területek sorsára jut, a partra zárt lakóparkot építenek, a vízhez pedig egyre nehezebb lesz lejutniuk.

Moratórium

A tihanyiak 2 éves építési moratóriumot kérnek a Kenderföldek területére, ez idő alatt tárgyalnának egy olyan kompromisszumos megoldásról a hatóságokkal, amellyel megőrizhető a Balaton-part természeti egyensúlya.

Egy üzlet kálváriájáról a kompnál mi is írtunk