Parádés verseny után Kopasz Bálint arany-, Varga Ádám pedig ezüstérmet szerzett kajak egyes 1000 méteren a tokiói olimpián.

53 évig vártunk rá

Ebben a számban a magyarok legutóbb az 1968-as mexikóvárosi játékokon örülhettek győzelemnek Hesz Mihály révén, de érmet is 1976-ban szereztek legutóbb, akkor Csapó Géza második lett.

Nagyon ritka a magyar duplázás

Olimpián legutóbb 1996-ban, Atlantában fordult elő, hogy egy versenyszámban két magyar is dobogóra állt, akkor 200 méteres mellúszásban Rózsa Norbert, Güttler Károly volt a sorrend az első két helyen.

Először lehetett két magyar is a döntőben

Kajak-kenuban most először indulhat egy nemzetből két egység is az adott számban, s a magyarok ezt remekül kihasználták. További friss hírek Budapest környékéről ide kattintva.

A start

Az öt éve tizedik, világ- és Európa-bajnoki címvédő Kopasz rögtön a start után kivált a mezőnyből a 2018-ban vb-győztes portugál Fernando Pimentával, Varga pedig az első 250 méteren az 5-6. helyen haladt.

500-ig kellett izgulni

Féltvánál már Kopasz, a győriek 24 éves kajakosa vezetett, akit a célig már nem is tudott utolérni a mezőny, fölényes győzelmet aratva szerezte meg pályafutása első olimpiai bajnoki címét.

Megvan az ezüst is

Mögötte ugyanakkor óriási csata alakult ki, s a kiválóan hajrázó, ötkarikás újonc, 21 éves Varga Ádám mindenki mellett elment, a végén még az elfáradó Pimentát is megelőzte négy századmásodperccel, és a szoros befutó után övé lett az ezüstérem.

Férfi K-1, olimpiai bajnok:

1. KOPASZ BÁLINT (MAGYARORSZÁG) 3:20.643 p
2. VARGA ÁDÁM (MAGYARORSZÁG) 3:22.431
3. Fernando Pimenta (Portugália) 3:22.478

Nyilatkozatok

Kopasz Bálint a futam után arról beszélt, hogy nem nézett senkit csak ment előre és jól jött neki a hátszél is. Varga Ádám nagyon szerényen azt mondta, hogy nem is ő volt erős, hanem a többiek fáradták el.

Újabb magyar érem

A Kozák Danuta, Bodonyi Dóra duó bronzérmet nyert kajak kettesek 500 méteren a tokiói olimpián. A szám másik magyar egysége, Csipes Tamara és Medveczky Erika negyedikként ért célba. Az ötszörös ötkarikás bajnok, 34 éves Kozák ebben a számban címvédőként indult a japán fővárosban, az öt arany és egy ezüst után a mostani az első olimpiai bronzérme.