Hazánk népszerű üdülőhelyszíne, a Balaton ingatlanárai egyre közelebb kerülnek a Budapesten fizetendő árakhoz, a part menti területek pedig különösen drágának számítanak. Az elmúlt öt év alatt a Fonyódi járásban volt a legnagyobb az árnövekedés – derül ki az MBH Indexből, az MBH Csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank legfrissebb elemzéséből.

Lényeges különbségek

Az egyes balatoni településeken lényeges különbségek fedezhetők fel az ingatlanok árazásában. Míg a Siófoki, a Fonyódi és a Balatonfüredi járás part menti részein elhelyezkedő ingatlanok négyzetméteréért csaknem 1 millió forintot kellett fizetni tavaly, addig ugyanezen part menti részek négyzetméterárai a Keszthelyi járás esetén 600 ezer forint körül alakultak, a Tapolcai járás esetében pedig a 400 ezer forintot sem haladták meg. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. A Facebookon már 26 ezernél is többen követnek minket, az erősebb napokon mi vagyunk a Balaton vezető hírportálja.

Fonyód, Almádi, Siófok

Az elmúlt öt év alatt a legnagyobb árnövekedés a Fonyódi járásban volt tetten érhető, ahol közel három és félszeresére növekedtek az ingatlanárak, míg a Balatonalmádi járásban duplázódtak, a Siófoki járásban is több mint másfélszeresükre nőttek az árak.

A vízpart nagyon drága

A vízparti üdülőkörzetek vizsgált településein az elmúlt évekhez hasonlóan a Balaton melletti települések bizonyultak a legdrágábbnak: Balatonlellén, Siófokon, Zamárdiban és Fonyódon is meghaladta az egymillió forintot az átlagár. 

Keszthely a legolcsóbb

Balatonfüreden ennél kicsivel kevesebbet, 900 ezer forintot kellett fizetni, míg a Balatonparti települések között a legolcsóbbnak számító Keszthelyen mintegy 600 ezer forintot fizettek a vevők a lakó- és az üdülőingatlanok négyzetméteréért. 

2,5 millió forint négyzetméterenként

Az új ingatlanok árait tekintve a Balatonparton több település árai is meghaladják a budapesti ingatlanokét. Idén az év első negyedévében Balatonakarattyán átlagosan 2,4 millió forintot kellett fizetni a lakások négyzetméteréért, amelyet Alsóörs, Zamárdi és Balatonföldvár követett. Az új lakások árazásánál a víz közelsége az egyik legfontosabb tényező, amely jelentősen megnövelheti az ingatlanok értékét.

Velencei, és Tisza-tó

A Velencei-tó melletti települések közül Gárdonyban mintegy 700 ezer forintot, Velencén 600 ezer forintot kértek el az ingatlanok négyzetméteréért. Továbbra is a Tisza-tó mellett a legalacsonyabbak az árak, Tiszafüreden például jócskán 300 ezer forint alatt maradt az átlagár. Az elmúlt tíz évet tekintve Siófok ingatlanárai drágultak a legnagyobb mértékben, amelyet Balatonfüred, Keszthely és Gárdony árai követtek a sorban, a legkevésbé pedig Hévíz árai változtak öt- és tízéves viszonylatban is.

Üdölőterületek

Az üdülőkörzetek között továbbra is jelentős különbség mutatkozik az árakat tekintve: a legdrágább körzet változatlanul Budapest, ahol a 900 ezer forintot is meghaladták a négyzetméterenként fizetett összegek. A Balatonnál mintegy 850 ezer forintot kellett fizetni négyzetméterenként, a Dunakanyarban pedig hozzávetőleg 600 ezer forintot. A legolcsóbb üdülőkörzet továbbra is a Tisza-tó környéke, ahol 200 ezer forint körül alakulnak a négyzetméterárak, emellett a Mátra-Bükkben szintén alacsonyan maradtak, 370 ezer forinthoz közelítettek az árak. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. A Facebookon már 26 ezernél is többen követnek minket, az erősebb napokon mi vagyunk a Balaton vezető hírportálja.

Kiemelt kép: Nyaralók Balatonfenyvesen – Fotó: Balatonkörnyéke.hu