Akár 30-40 százalékkal is nőhetnek a balatoni szálláshelyek árai idén nyáron. A vendéglátósok szerint a szektort a munkaerőhiány sújtja a legjobban, annak ellenére, hogy a bérek már közel vannak a nyugati fizetésekhez. A legtöbbet Hévízen kell fizetni egy éjszakáért, de a balatonfüredi szállások sem tartoznak a legolcsóbbak közé. 

Drágulnak a balatoni szállások

A Balatonon kifejezetten jó szezonra, sok turistára készülnek, de még a tavalyinál is mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki a magyar tenger partján pihenne idén: persze nem egységes az emelés mértéke, de van olyan szálloda, ahol 30 százalékkal drágább a szoba a szezonban, a magánszállások esetében pedig a 40 százalékos áremelés is elképzelhető. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el. 

Csúcsszezonra készülnek 

Akár még a 2019-es csúcsszezonnál is jobbat zárhat idén a belföldi turizmus: a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Horváth Péter nemrég elmondta, hogy ezt a várakozást erősítik a januári adatok is: jól hajrázott a turisztikai ágazat 2022 végén, és ezt sikerült átmenteni 2023 elejére is. 

Emiatt drágul a nyaralás 

Idén komolyabb áremelésre kell számítani. Tavaly ilyenkor még a meredeken zuhanó forint okozta a legnagyobb fejtörést a szállásadóknak és a nyaralni készülőknek, ezt azóta megfejelte az energia árrobbanása, az infláció száguldása és az ezek nyomán jelentkező munkaerőköltségek további emelkedése.

Számítások készülnek

„A szolgáltatóknál valószínűleg készülnek már a különféle számítások, amelyek megmutatják, hol van az a szint, ahol még megtérül a kiadás, és mekkora összeggel érdemes vagy szükséges még emelni az árakat.” –  mondta el a Pénzcentrumnak a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke

Nem lesz csökkenés 

Az alelnök abban biztos, hogy lesz változás, és csökkenésre a jelenlegi folyamatokat tekintve nem lehet számítani, hiszen az elmúlt hónapokban semminek nem lefelé ment az ára, hanem növekedett, gondoljunk csak az energiára, a munkaerő költségeire, illetve az alapanyagok áraira.  

A kereslet határozza meg az árakat

Fekete Tamás szerint sok helyen dinamikus árazással dolgoznak, amely a kereslethez igazodik, azaz a kereslet határozza meg elsősorban az árak szintjét, éppen ezért nem mindegy, ki mikor és hova foglal.  Lesz tehát, aki már nem emel, máshol akár 30 százalékot is elérheti ez a mérték.

Elkerülhetetlen az emelés 

Az egyik alsóőrsi hotel vezetője szerint az alapárak, amelyek már most elérhetőek a nyári szezonra, azok a tavalyi évhez képest legalább 30 százalékkal magasabbak. Ennek oka, hogy 2018-2019 óta nem nagyon emeltek, viszont a mostani helyzetben egyszerűen kénytelenek voltak. 

Munkaerőhiány

A vendéglátók szerint a szektor legnagyobb gondja, a munkaerőhiány, amely nem oldódott meg, sőt évről-évre egyre rosszabba a helyzet. Pedig szerintük, most már a bérek is kezdik utolérni a nyugati színvonalat.

Budapesten megállnak a turisták

A turisztikai szakemberek szerint a foglalási roham még nem kezdődött el. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a háború közelsége miatt külföldi turisták még mindig nem igazán jönnek a korábbi számokban, vagy ha igen, a fővárosban megállnak.

14 százalékos az átlagos áremelkedés

A legnagyobb magyar szállásfoglaló porták adatai szerint a top települések árváltozásai alapján tavalyhoz képest jelenleg átlagosan 14 százalékos az áremelés az egy főre eső éjszakánkénti átlagárban. 

Hévíz a legdrágább

A legtöbbet Hévízen kell fizetni egy éjszakáért, itt akár 15 ezer forintot is elérheti egy éjszaka átlagára. A második legdrágább település Balatonfüred, amelyet Siófok és Zalakaros követ. Budapesten ugyanakkor egy éjszaka átlagos ára közel 13 ezer forint. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el. 

Kiemelt kép: hévízi tó – Forrás: balatonkörnyeke.hu