Napok óta folyamatosan szólt a meteorológiai szolgálat, hogy hétfő este nagy vihar érkezik, mindenki vigyázzon magára. Ennek ellenére mégis akadt olyan vitorlázó, aki figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetést és nem ment ki időben a Balatonból. Ők megtapasztalhatták milyen a viharos magyar tenger és azt is, milyen profik a magyar vízimentők. A látványos videókat a cikkünk alján éred el.

Lecsapott a vihar

Hétfő este 23 órakor lecsapott a vihar a Balatonra. Alig 5 perc alatt a szélcsendből 90 km/h-ás szél kerekedett. Azok a vitorlások, akik nem mentek ki időben egy kikötőbe nagy bajba kerültek. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mentőakció a Balatonon

A Vízimentők Országos Szakszolgálatának Facebook oldalára nem sokkal ezelőtt felkerült néhány videó arról, hogyan mentettek ki négy embert a tajtékzó hullámokon dobálózó vitorlásról. A videókat a cikkünk alján lehet megnézni.

Segélykérés

Ezt írták a vízimentők: „23:33 órakor BalatonHelp alkalmazás útján segélykérés érkezett a VMSZ központjába. Kollégáink a Rupert SMH fedélzetén azonnal útnak indultak a 90 km/h szélben. 4 főt kellett lementeni egy bajbajutott vitorlás fedélzetéről. A mentés sikeresen befejeződött, a 4 fő immáron biztonságban van az alsóörsi kikötőben.” – írták, és több videót is megosztottak.

Átcsaptak a hullámok

A felvételeken jól látszik, hogy a mentőhajó orrán átcsapnak a hullámok, annyira viharos volt a Balaton, közben a műszerek szokatlanul erős szelet mutatnak a fedélzeten.

Drága vitorlás

Az is látszik a videón, ahogy egyszer csak a sötétben feltűnik egy drága vitorlás, amely szinte tehetetlenül imbolyog a tajtékzó vízben. Ezt követően a vízimentők egyre közelebb merészkedtek a dobálózó hajóhoz.

Átmásztak a mentőhajóra

Amikor egészen közel értek, megpróbáltak a vitorlásba kapaszkodni, hogy összefogják a két hajót, így a vitorlásról a mentőhajóra át tudtak mászni a bajbajutottak.

Rekord széllökések

Az esti viharban megdőlt az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos mérőhálózata alapján az este folyamán kialakult zivatarlánc rekord széllökést okozott Budapest belterületén. A korábbi augusztus 15-ére vonatkozó legnagyobb fővárosi széllökést 1968-ban mérték a pestszentlőrinci állomáson. Akkor 79 km/óra került az első helyre. Hétfő este viszont a villámshow mellett a szélvihar is megzavarta a nyugalmat, 91 km/órás új napi rekord született. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Viharjelzés online

A Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó, Fertő-tó aktuális viharjelzését bármikor megnézheted itt a BalatonKörnyéke.hu hírportál címlapján.

Itt a vízimentők videója

És itt van még két videó

Kiemelt kép: részlet a fenti videókból