Jelentős eltérések vannak a balatoni nyaralótérségben eladásra kínálat nyaralók és lakóingatlanok között.  A Balaton-parti és a tó környékén lévő települések eladó ingatlanai közül a legdrágább egy 2,2 milliárd forintos monoszlói kastély, a legolcsóbb pedig egy Marcaliban vevőre váró présház 1,9 millió forintért. Ez azt jelenti, hogy több mint 1000-szeres az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább Balaton környéki ingatlanok között.

Óriási eltérés az árak között

A nyaralóövezetekben található eladó lakóingatlanok népszerűsége jelentősen nőtt az elmúlt években az országos piacon belül, a járványhatás pedig fokozta a keresletet. Különösen igaz ez a Balaton-parti és a tó környékén lévő településekre, ahol nagyon komoly eltérés van az eladó lakóingatlanok árai között – áll az Ingatlan.com friss elemzésében. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megélénkült kereslet

Érdekes, hogy a legdrágább és a legolcsóbb kínálatban szereplő ingatlan is a tó környékén, nem pedig a Balaton partján fekvő településen található. Ez főként a megélénkült kereslettel magyarázható. A tóparti települések ingatlanai annyira megdrágultak, hogy sokak számára már csak a Balaton környéki helységek megfizethetők. A teljes balatoni nyaralóövezetet nézve a legolcsóbban 1,9 millióért lehet ingatlant vásárolni, a legmagasabb ár pedig június végén 2,2 milliárd forint volt, azaz több mint 1000-szeres a különbség a két véglet között.

Legolcsóbb és legdrágább ingatlanok a Balatonnál

A Balaton partján fekvő településeken eladásra kínált ingatlanok közül a legdrágább egy több mint 600 négyzetméteres alapterületű, 2600 négyzetméteres telekkel rendelkező balatonföldvári kastély. Az alábbi képen látható 1,3 milliárd forintos árral szerepel a kínálatban. Utána egy újszerű, luxuskivitelű 390 négyzetméteres, 10 szobás, medencés gyenesdiási ingatlan következik, 1,12 milliárdért. A harmadik helyen szintén egy kastély szerepel, amely Siófokon található: a saját birtokkal, napelemparkkal ellátott Töreki-kastély 2,55 millió eurós, azaz mostani árfolyamon valamivel több mint 1 milliárd forintos áron kelhet el.

A Balaton legdrágább nyaralója

Nyaraló Balatonföldváron – Forrás: Ingatlan.com

Olcsó ingatlanok a Balatonnál

A legolcsóbb tóparti településeken elérhető ingatlanok közé tartozik az alábbi képen látható 1600 négyzetméteres telken álló 30 négyzetméteres balatonberényi nyaraló, ahová még a villanyt be kell köttetni, a szóban forgó ingatlan 5,9 millió forintért eladó. Emellett egy balatonfőkajári, az ingatlanbesorolás szerint gazdasági épületnek számító, de nyaralóként eladásra kínált 20 négyzetméteres ingatlant 8,9 millió forintos áron hirdeti a tulajdonos. Majd egy balatonfűzfői 40 négyzetméteres, külterületi nyaraló következik 15 millió forintos összeggel.

Ezt a düledező nyaralót majdnem 6 millióért árulják

Forrás: Ingatlan.com

Végletek a Balaton környékén

A tóhoz közel eső, de nem közvetlenül a parton lévő települések kínálatában a legdrágább a Zánkától kicsit északabbra fekvő Monoszlón épült. A cikkünk elején, a kiemelt képen látható felújított, 9 szobás, több mint 1600 négyzetméteres alapterületű kastély, amelyhez 100 ezer négyzetméteres telekterület és borbirtok is tartozik – ezért 5,5 millió eurót, vagyis 2,2 milliárd forintot szeretne kapni a tulajdonos. Utána 3 millió euróért, azaz 1,2 milliárd forintért kínált birtok jön a sorban, amely a Zamárditól délebbre fekvő Balatonendréden van. Ezért a pénzért a vásárló többek között 2200 négyzetméteres alapterületű ingatlankomplexum jár, amiben egy 10 szobás kastély is helyet kap.A harmadik legmagasabb árat Várvölgy képviseli, amely Keszthelytől északabbra fekszik. A kétszintes, több lakosztállyal ellátott, 700 négyzetméteres alapterületű és saját aquaparkkal rendelkező luxus ingatlan 1,7 millió eurós, 680 millió forintos összeggel kapott helyet a kínálatban. 

A legolcsóbb ingatlan Balaton környékén

Présház Marcalinál – Forrás: Ingatlan.com

Olcsó ingatlanok Balaton környékén

A Balaton környéki településeket nézve a legolcsóbban a fenti képen látható marcali présházhoz lehet hozzájutni, a 30 négyzetméteres ház 1,9 millió forintért vár eladásra. Fonyódtól délre van Somogyvár, ahol 2,5 millió forintért egy 45 négyzetméteres felújítandóként hirdetett ingatlant lehet megvásárolni. Ez követi egy karádi családi ház, a Balatonboglártól délebbre fekvő település egyik – 48 négyzetméteres, felújítandó – családi házát 3,5 millió forintért kínálják a vevőjelölteknek. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Eladó ingatlan Monoszlón – Forrás: Ingatlan.com