Veszélyezteti a szezont és magát a tavat is, hogy vizet eresztenek le belőle, ezért annak azonnali leállítását kérik balatoni önkormányzatok Pintér Sándor belügyminisztertől.

Szövetségi kérés

A balatoni vízeresztés azonnali leállítását kérte levélben a belügyminisztertől az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöksége és érintett települései nevében a szervezet elnöke, Lombár Gábor. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Őszre halasztanák

A szervezet kedden tájékoztatta az MTI-t, felidézték, hogy a vízeresztés megkezdése után, csütörtökön a szövetség az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz (OVF) fordult, egyeztetést, illetve a nyári turisztikai szezon védelme érdekében a beavatkozás őszre halasztását kérve.

Intenzívebbé vált

A kezdeti óvatos vízeresztés azonban intenzívvé vált a hétvégétől, és elkezdett csökkenni a tó vízszintje, ezért fordult most levélben a belügyminiszterhez – tette hozzá Lombár Gábor, aki emlékeztetett arra is, hogy az OVF a mélyen fekvő tóparti települések vízkiöntésektől való megvédésére hivatkozva kezdte meg a víz eresztését.

Nem ebben érdekeltek

A szövetség elnökének álláspontja szerint azonban ez nem valós indok, hiszen ezek a települések is abban érdekeltek, hogy megfelelő, nagy mennyiségű vízkészlettel záruljon a balatoni fürdőszezon.

120 centi a határ

Lombár Gábor közölte, tudomása szerint a Balaton üzemeltetési szabályzata – amelynek módosításáról nincs tudomásuk az önkormányzatoknak – úgy rendelkezik, hogy a tó 120 centiméteres szabályozási szintje feletti vízállás esetén lehet zsilipet nyitni, és vizet ereszteni. Márpedig keddre már 118 centiméterre csökkent a Balaton átlagos vízállása – hangsúlyozta.

Más is befolyásolja

A belügyminiszternek elküldött levélben Lombár Gábor kitért arra, hogy a Sió-csatorna hajózhatóvá tétele és a tervezett hajófelhozatalok 15-17 centiméteres vízszintcsökkenést is okozhatnak a Balatonban, ami alacsony vízszintet eredményezhet egy csapadékszegény nyár esetén.

Hazardírozás

Egyenesen úgy fogalmazott a szövetség elnöke, hogy ilyen mértékű vízeresztés „hazardírozás a balatoni szezonnal, a tóval, és veszélyt jelent az idei üdülési idényre” – mondta, a vízeresztés leállítása mellett azt is kérve, hogy a Sió-zsilipet ne nyissák meg, amíg az érintett önkormányzatokkal nem egyeztetnek erről.

Hajók várnak, hogy megnyíljon az út

Több hajó – köztük a Balatoni Hajózási Zrt. 5,7 milliárd forintból elkészült két új kompja és két új katamaránja – várakozik régóta kellő vízeresztésre, hogy megnyíljon a hajóút a Balaton és a Duna között, és eljussanak a tóra a Sión keresztül. Az alacsony vízállás korábban két éven át nem tette lehetővé a zsilipnyitást.

A múlt héten kezdték

Ahogy arról a BalatonKörnyéke.hu korábban beszámolt, mivel a Balaton átlagos vízállása meghaladta a 120 centiméteres szabályozási szintet, így egyes déli parti települések védelme érdekében múlt hétfőn megkezdődött a vízeresztés.

Ritka, mint a fehér holló

Felidéztük azt is, hogy a rendszeres mérések kezdete, 1921 óta csupán 10 alkalommal fordult elő, hogy június elején a jelenlegivel megegyező vagy magasabb átlagos vízállás alakult ki a Balatonon. Nagyon ritka, hogy a tó vízszintje ebben az időszakban elérje a 120 centimétert (ez a siófoki vízmércéhez viszonyított érték, a tó átlagmélysége 3,8 méter), ennek valószínűsége mindössze 10 százalék. A mostani kedvező helyzet köszönhető annak is, hogy június első hetében a vízgyűjtőre a havi csapadékátlag 58 százaléka hullott. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: elkezdett csökkenni a Balaton vízszintje – fotó: illusztráció