Hatalmas kihallgatássorozatot bonyolított le a NAV azzal a badacsonytomaji fejlesztési projekttel kapcsolatban, amelyben már a közbeszerzésnél elmarasztalták az önkormányzat vezetését, majd a rendőrség hűtlen kezelés gyanújával nyomozást indított.

Minden képviselőt beidéztek Batacsonytomajon

A badacsonytomaji önkormányzat valamennyi jelenlegi és előző ciklusbeli képviselőjét beidézték az adónyomozók a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém megyei központjába az elmúlt hetekben – írja a 24.hu.

Jelentős vagyoni hátrány

A hatóság a 2,4 milliárdos Tátika-projekt szabálytalanságait vizsgálja. Egy régebbi ügyről van szó, amelyben jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával rendőrségi nyomozás indult.

4 éve kapták a pénzt, lényegében semmi sem történt

Badacsonytomaj 2018-ban, az előző önkormányzati ciklusban kapott pénzt arra, hogy az egykori Tátika étterem 1960-as évekből származó, nemrégiben műemlékké nyilvánított betonépületét és a környező tóparti sétányt felújítsa.

Leállt a beruházás

A pályázati kiírás szerint a fejlesztéssel két év alatt, 2020 őszére kellett volna elkészülni, csakhogy a munkálatok annyira megcsúsztak, hogy még idén év elején is csak a bontási munkáknál tartott a beruházás, azóta pedig le is állt.

Milliós pénzeket fizethettek ki egymásnak

A projekt miatt először a Közbeszerzési Döntőbizottság marasztalta el az önkormányzatot. A 2020-as határozat 6 millió forintos pénzbüntetést szabott ki az önkormányzatra, mert Krisztin N. László polgármester a pályázati pénzből a település jegyzőjének és több városházi alkalmazottnak milliós nagyságrendű összegeket fizetett ki projektmenedzsment címén, miközben a beruházásnak volt saját projektmenedzser-cége.

A polgármester kötött szerződést

A GINOP-pályázatból indított projekt intézésére 2019-ben maga Krisztin polgármester kötött szerződést egy, a feladatra kiválasztott vállalkozással, az Önkormányzati Fejlesztési- és Projektiroda Kft.-vel (ÖFP).

Laposát is megkérdezték

Laposa Bence, az önkormányzat korábbi tagja a 24.hu-nak megerősítette, hogy képviselőtársaival együtt őt is kihallgatták Veszprémben. Az ismert borász azt mondta a portálnak, hogy az adónyomozók arra voltak kíváncsiak, hogy a testületnek volt-e tudomása az összességében több tízmilliós pénzosztásról, illetve azt kérdezték, hogy született-e olyan önkormányzati döntés, amely felhatalmazást adhatott a projektmenedzseri szerződések megkötésére. Laposa közölte, a képviselők mindkét kérdésre nemmel feleltek, ő pedig azt is elmondta a nyomozóknak, hogy személy szerint fájlalja, hogy olyan időszakban játszották ki a testületet, amikor úgy tűnt, nagyon egységes a csapat, és mindenki időt, energiát nem kímélve igyekszik hozzájárulni a fejlesztések megvalósításához.

Semmiről sem tudtak a képviselők

Az adónyomozók arra voltak kíváncsiak, hogy a testületnek volt-e tudomása az összességében több tízmilliós pénzosztásról, illetve azt kérdezték, hogy született-e olyan önkormányzati döntés, amely felhatalmazást adhatott a projektmenedzseri szerződések megkötésére. A képviselők mindkét kérdésre nemmel feleltek.

Kiemelt kép: Badacsony – Forrás: Youtube/Magyar Bor Személyesen