Tavaly több mint 6 millió forint bírságot szabtak ki szabálytalan balatoni horgászokra, az eltiltások összértéke pedig 944 hónap, azaz több mint 78 év volt, idén eddig hatan kaptak 100 000 forintos vagy azt meghaladó halvédelmi bírságot.

100 ezer körüli bírság

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) honlapjára feltöltött halgazdálkodási hatósági döntések szerint júniusig hat olyan ügyben hoztak végzést, amelyben a halgazdálkodási bírság elérte vagy meghaladta a százezer forintot. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Csopaki eset

Egy várpalotai lakost március 23-án Csopak térségében ellenőriztek a rendőrök. Autójának átvizsgálása során egy fedeles műanyag edényből egy keszeg és egy kárász, míg egy nejlonzacskóból egy 5,76 kilós fogassüllő került elő. 

Eltiltották a horgászattól

A nemes halat tilalmi időben tartotta meg, és a fogási naplójába sem vezette be. A százezer forintos halvédelmi bírság mellett eltiltották a horgászattól 18 hónapra.

Balatonfüreden is ellenőriztek

Március 24-én Balatonfüred térségében eltiltás hatálya alatt engedély nélkül horgászott egy balatonfüredi lakos, akinek tettért 112 500 forintot kell fizetnie, és 18 hónapig nem horgászhat.

Másodszor szabálytalankodott

Április 10-én egy visszaeső horgászt kaptak el a Keleti-Bozót-csatornán: a lengyeltóti lakosnak nem volt engedélye, ráadásul ebben az évben már másodszor szabtak ki vele szemben halvédelmi bírságot, 127 500 forintja bánta, mellé pedig 24 hónapos eltiltás párosult.

Ponty miatt bírságoltak

Az év eddigi legnagyobb bírságát, 167 500 forintot egy fonyódi horgászra vetették ki, és 30 hónapos eltiltást is kapott, amiért április 11-én Fonyód térségében megtartott négy pontyot, amelyből hármat bevezetett a fogási naplójába, a negyediket – amely hétkilós volt – pedig nem.

1 millió forintos tagdíj

Tegnap írtunk róla, hogy tagfelvételt hirdetett a Balatonkenesei Horgász Egyesület, amely Facebook-oldalán tette közzé a felhívást. A költségeket tekintve azt írták, hogy a leendő tagoknak a belépési díj 1.025.000 forint, amihez még hozzájönnek az „éves díjak”, amelyek további 53.000 forintot tesznek ki. 

Vízjogi engedély

Az egyesület kikötőjének lejárt a vízjogi engedélye, amit újra megkaptak, de csak azzal a feltétellel, hogy át kell építeni a létesítményt. Ezt meg is tették, és tájékoztatásuk szerint a belépési díj tartalmazza a „kikötő-átépítés hozzájárulását”. 

Korszerűsítették a kikötőt

A munkálatok során a régi kikötőt elbontották, a területet kikotortatták, és gondozásmentes, új bejárókat építtettek. „Családias hangulatú, gondozott kikötőnk jól felszerelt és biztonságos. Minden irányból hullámvédett, zárt kikötő, kikötőmesterrel, kamerarendszerrel és WIFI-hálózattal” – adott jellemzést a Balatonkenesei Horgász Egyesület.

Jó horgászati lehetőség

Kikötő elhelyezkedésének köszönhetően nagyon jó horgászati lehetőséget biztosít a békés- illetve ragadozó halakra – írja közösségi oldalán a horgászegyesület. 

Kiemelt kép: illusztráció