Balatonalmádiban és környékén az idegenforgalmi szezonban jelentősen megnövekedett az úgynevezett „unokázós csalások” száma, ezért a rendőrök arra kérik az itt élőket és a nyaralókat is, hogy legyenek éberek.

Tanulságos esetek

Az unokákra hivatkozva csalt ki pénzt egy csopaki, egy herendi és két balatonfüredi idős embertől valaki május 9-14 között – számolt be a rendőrség még tavaly májusban. Idén a balatonalmádi rendőrök hívták fel arra a figyelmet, hogy a bűnözők nem lazsálnak.

Autóbaleset volt a mese

A telefonáló az unoka szomszédjának adta ki magát, máskor arra hivatkozott, hogy autóbalesetet szenvedett az unoka, emiatt sürgősen pénzre van szüksége. Volt példa arra is, hogy az illető az unoka nevében mutatkozott be. Több idős ember át is adott nagyobb összeget a csalónak – ez volt a 2020-as mérleg.

Honnan ismerik az áldozatokat?

A veszprémi rendőrök úgy látják, hogy a csalók általában telefonkönyv alapján, találomra hívják fel az embereket, de megtörténik, hogy a kiszemelt áldozat lakóhelyén puhatolóznak, vagy a közösségi oldalakon keresnek információkat – írta a veol.hu.

Balatonalmádiban is támadnak a csalók

Hasonló ügyek kapcsán a balatonalmádiak azt írják: a csalás lényege, hogy valamelyik fiatalabb családtagnak adják ki magukat, aki különleges, veszélyes, vagy problémás helyzetben van éppen, amin csak gyorsan, egy odaküldött személynek átadandó, vagy más módon megküldendő nagyobb pénzösszeggel lehet segíteni.

Lelki nyomás

Ezekben a csalástípusokban az a közös, hogy mindig telefonon jelentkeznek és a mesén túl lelki nyomást is gyakorolnak. További friss balatoni hírek ide kattintva.

Tegye le a telefont!

Amennyiben hozzátartozóval, unokával kapcsolatban keresik, szakítsa meg a telefonhívást, és haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megnevezett unokával, családtaggal, mert így tudja ellenőrizni a hívás valódiságát!

Csak semmi locsogás

A megelőzést szolgálja, ha nem beszélnek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről. Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és ne adjanak nekik pénzt. Gyanús ismeretlennél jegyezzék meg személyleírást, az autó rendszámát.

Nem ciki elkérni az igazolványt

Ha valaki egy szolgáltató nevében mutatkozik be, kérjék el az igazolványát, ellenőrizzék le az ügyfélszolgálaton. Ha felmerül bűncselekmény gyanúja, hívják a 112-es segélyhívót.