Ahogy arról korábban beszámoltunk itt a BalatonKörnyéke.hu hírportálon, Fonyód határában lévő berekben hétvégén leégett 127 hektárnyi nádas, amelynek 70-80 százaléka országosan is védett lápos – közölte Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó terület tájegységvezetője.

Elképesztő intenzitású tűz

A természetvédelmi szakember beszámolója szerint a Natura 2000-es területen „elképesztő intenzitású” volt a tűz, ami után csak hamu maradt. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rengeteg állat elégett

A növényzet és az apró állatok, hüllők, köztük az éppen petét rakó kétéltűek mind a tűz martalékaivá váltak, azonban nagyobb állat tetemére nem bukkantak. A területen élő madarak és nagyobb testű állatok el tudtak menekülni. IDE KAPCSOLÓDIK: Giga mennyiségű szemét még a szocialista időkből Fonyód határában

Menekülő vaddisznók

Rozner György elmondta azt is, hogy – a vaddisznók miatt – a lángokat több oldalról oltó embereknek többször figyelmeztetniük kellett egymást. EZ IS FONYÓDON TÖRTÉNT: Ököljog Fonyódon egy közlekedési vita során

Fészkelő rétisas

A tűz elért egy rétisasfészket is, amelyikben már tojások is voltak. A fokozottan védett madár azóta visszatért a fa tetején épségben maradt fészkére, hogy folytassa a költést, de az, hogy a tojások károsodtak-e, csak három hét múlva derül ki.

Két éve már volt itt berektűz

Rozner György arról is beszámolt, hogy két évvel ezelőtt szinte éppen ugyanott keletkezett óriási berektűz. Akkor – áprilisban – a mostaninál is jóval nagyobb területen égett le a növényzet, vesztek oda az éppen költő madarak tojásai.

Felelőtlen helyi miatt gyulladt meg a nádas

A tájegységvezető kifejtette, hogy most sem öngyulladás okozta a tüzet, ami száraz nyarakon a tőzeges talajon előfordulhat. Mint mondta, a tűzvizsgálat még tart, de annyi egyértelműen tudható, hogy a mostani tűz is a házaktól indult el.

Látszik honnét indultak a lángok

„Első tavaszi hétvége, takarítás, tűzrakással” – utalt a valószínűsíthető okokra. Hozzátette, hogy bizonyítani szinte lehetetlen, ki is okozhatta a tüzet, bár a drónfotókon egészen jól látszik, honnan indultak el a tölcséralakban terjedő lángok.

Itt lángolt a nádas

A magasles is leégett

„A keletkezett kárt csak akkor lehetne felbecsülni, ha előtte valaki felmérte volta a területen lévő értékeket” – mondta Rozner György, megemlítve, hogy egy magasles is leégett.

11 órán át oltották

A katasztrófavédelem korábbi közlése szerint a szombat délután keletkezett tüzet több mint ötven tűzoltónak 11 óra alatt sikerült eloltania.

Nehezíző körülmények

A beavatkozást nehezítette az időnként megélénkülő szél és a lápos, mocsaras, nehezen járható terület. Az oltási munkákba bekapcsolódtak rendőrök, polgárőrök és a nemzeti park dolgozói is. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt vannak a helyszínen készült fotók

Kiemelt kép: Égő nádas Fonyódnál – Forrás: Facebook/Önkormányzati Tűzoltóság Balatonboglár-Balatonlelle