A balatoni ingatlanárak egyre inkább közelítenek a fővárosi árakhoz. A Duna House körképében megmutatjuk, mit keresnek a vevők és hol, mennyi pénzzel érdemes nyaralóvásárlásra indulni.

A járvány miatt lakásokban ragadt emberek

„A Balaton népszerűsége töretlen, ingatlanpiaci jelentősége a főváros után a második legerősebb lokációvá teszi” – árulta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. „A szezonalitást felváltotta az egész éves, állandó kereslet, amely egyelőre jóval magasabb, mint a kínálat. Ennek legfőbb oka, hogy a járványügyi helyzet miatt a városi lakásokban ragadt emberek, családok szeretnék újra szabadnak érezni magukat, és ha van spórolt pénzük, akkor azt szívesen fordítják nyaralóvásárlásra. A legfrissebb balatoni hírekért kattints ide!

Jó befektetésnek látszik egy nyaraló

Ez a trend már tavaly nyáron elkezdődött, és azóta is megfigyelhető a piacon. Itthon ugyanis még mindig biztonságosabb és egyszerűbb az utazás, kisebbek a távolságok, gazdasági szempontból pedig továbbra is az ingatlan az egyik legjobb befektetési alternatíva. A kereslethangsúlyos piacra és a szűk kínálatra vezethető vissza az is, hogy további áremelkedést várunk a balatoni ingatlanoknál.”

Észak drágább 

A használtingatlanok terén jellemzően az északi parton találhatók a drágább nyaralók, átlagos négyzetméteráruk 402-675 ezer forint között mozog, de újépítésű lakás esetén sok esetben az 1 millió forintot is meghaladhatja.

Azért a déli part sem olcsó

A Balaton déli részén valamivel kisebb, 438-635 ezer Ft/m2 közötti az árolló mértéke, az újépítésű ingatlanok is egy minimálisan olcsóbbak, de jelentős különbség nincsen ebben a kategóriában.

40 milliónak lennie kellene

A Duna House szakembereinek tapasztalata szerint már a déli parton is minimum 40-50 millió forint kell ahhoz, hogy élhető nyaralóingatlant lehessen találni, a felső határ viszont a csillagos ég. A magasabb árkategóriás ingatlanok esetében jellemzően már nem is az ár-érték arány alapján, hanem emocionálisan, a kényelmi szempontokat előtérbe helyezve döntenek a vásárlók. 

A két aranyháromszög

Veszprém megyében a Tihany-Csopak-Balatonfüred háromszög, Somogyban pedig Balatonföldvár, Balatonlelle és Fonyód a legnépszerűbb ingatlanpiaci célpontok Siófok mellett.

25 milliónál már jönnek a kompromisszumok

„A 25 millió forintos befektetés sem lehetetlen, de cserébe kompromisszumot kell kötnie a potenciális vevőnek. Ekkora összegért ugyanis már csak a másodvonalon, Zamárdi helyett így például Balatonendréden lehet ingatlant vásárolni. Ezek, a vízparttól 3-5 kilométerrel távolabbi települések is megindultak a piacon, az elmúlt évekhez viszonyítva akár már 2,5-szeres áron adhatóak el a régebbi típusú házak – az érdeklődés ebben az esetben is igen magas” – tette hozzá Benedikt Károly.

A magyarok

A Duna House szakértőinek tapasztalatai alapján a magyar vevők még mindig többségben vannak a piacon, ráadásul 70-80%-ban Budapestről érkeznek, de számottevő a Fejér megyeiek aránya is.

Három nemzet mocorog

A külföldi érdeklődők inkább az osztrákok, németek és hollandok, akik a Balaton nyugati részében választanak új – szezonális – otthont.

A CSOK is közrejátszik

A magyar családok közül a CSOK-ot és sok esetben a falusi CSOK-ot kihasználva többen költöztek városokból, vidékről a vízpart környékére, de számuk így sem jelentősen, hiszen ugyanakkor nem lett több munkalehetőség a Balaton környékén.

Kezdenek lakásként tekinteni a nyaralókra

Továbbra is tipikusan nyaralóövezet a magyar tenger partja, az üdülőket azonban már életvitelszerűen, teljes értékű lakásként használják a tulajdonosok, és ezzel párhuzamosan ugyanazt a szolgáltatás-színvonalat (például üzletek, éttermek kínálata) is várják el, mint a nagyvárosokban.

Fotó: Jacsó Emma