Mindennel elégedett az államtitkár

Minden ellenkező állítás ellenére a Balaton a legerősebb időszakát éli – írta közösségi oldalán a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Rekordról beszél

Dömötör Csaba videóbejegyzésében arról beszélt, hogy júliusban rekordot döntött a turizmus Magyarországon. A vendégéjszakák száma elérte az 5,5 milliót, ami 17 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor volt.

Azért van még mit behozni

A KSH korábbi közlése szerint az eltöltött vendégéjszakák száma országosan 2021 júniusában 33 százalékkal elmaradt a járvány kitörése előtti év, 2019 júniusához képest.

A négyévszakos Balaton

Az államtitkár azonban a Balatonra fókuszált, szerint a Balaton most már négyévszakos vonzerőt jelent. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A szabadstrandok kérdése

 A balatoni strandokkal összefüggésben azt emelte ki, hogy mintegy felük szabadstrand (49 ilyen van, főleg a déli parton), a partszakaszok hosszát tekintve kétharmaduk az.

Nem érti az MSZP hirdetéseit

Az elmúlt években 17 Balaton-parti település 45 szabadstrandja újult meg kormányzati támogatással – ismertette, majd megjegyezte, ezért is furcsa nézni a repülő által húzott MSZP-s hirdetéseket, amelyekben szabadstrandok felett követelnek szabadstrandokat.

Felújítás

Csak panzióból 137 újult meg az elmúlt években, és 5880 magán- és egyéb szálláshely megújításához nyújtottak támogatást – sorolta. Rámutatott: sokan a járvány hónapjaiban tudták elvégezni a felújítást.

Látnivalók minden mennyiségben

A látnivalók közül kiemelte a szántódpusztai majorság felújítását, a harminc részből álló épületegyüttesben új múzeum, új élménypark és lovasprogramok is lesznek. Megújult a szigligeti vár is, kapuk és tornyok születtek újjá, új részek is épültek – mondta, megjegyezve, hogy csak tavaly 180 ezren látogattak oda.

A kirakatba tett kisvasút

Külön megemlítette, hogy két évtizedes szünet után újra jár kisvasút a csisztapusztai vonalon, a nyolc kilométeres szakaszon a nyitás utáni napokban ötezren utaztak.

Azok az új vonatok

A parlamenti államtitkár jelezte, hogy bővülnek a közlekedési lehetőségek is: új motorvonatok állnak szolgálatba a Balatonnál, emellett megújul a balatoni bringakör és jövőre elkészülhet a Balaton-Budapest 108 kilométeres kerékpárút.

A nyári meleg azonban meglepte az MÁV-ot