Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat három, jelenleg egy-egy kutatóközponthoz tartozó intézete kiválik a kutatóközpontból, és tevékenységét önálló kutatóhelyként folytatja tovább a hálózaton belül – közölte az ELKH. Ezzel nem ért egyet az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet vezetője. Jordán Ferenc indulatos interjút adott a Heti Válasznak.

Az indulatos igazgató

Tihanyban most többen csomagolnak, a Balaton-felvidékhez érzelmileg is jelentősen kötődő fiatalok már külföldön keresnek munkát. Pár helyi oligarchának viszont lesz vitorlásbeállója és továbbra is ingyen strandolhatnak majd az unokák. Itt erre van szükség – fogalmaz a Heti Válaszban Jordán Ferenc a Balatoni Limnológiai Intézet vezetője a döntéssel kapcsolatban.

Novemberben született egy döntés

A szakember arról a döntésről beszél amelyet noveber végén hoztak meg. A lépést azzal indokolták, hogy tudományos szakmai érvek mentén – külső szakértők és az ELKH Tudományos Tanácsa érintett szakkollégiumainak bevonásával -, az intézetek speciális kutatási profiljának és céljainak megerősítése érdekében történt.

Az indoklás

Az ELKH-közleményben idézik Maróth Miklóst, az ELKH elnökét, aki szerint az ELKH vezetése kiemelt prioritásnak tartja a kutatóhálózat fejlesztését, illetve hatékonyságának és nemzetközi versenyképességének növelését. „Várakozásaink szerint az önálló működés pozitív hatással lesz az érintett intézetek szakmai fejlődésére, és megkönnyíti számukra nemzetközi pozícióik erősítését”.

Egy különleges projektért aggódik

Jordán Ferenc ezt nagyon másképpen látja. Egyrészt félti a 2 éve létrehozott mezokozmosz rendszerüket amellyel 12 medencében modellezni lehet az éghajlatváltozásnak a Balatonra gyakorolt hatását. Ennek kedvéért sok nyugat-európai kutató jött Tihanyba.

Mi az a mezokozmosz?

A vízi mezokozmosz a valóságos környezetet modellező mesterséges rendszer. A rendszert alkotó tartályok egy-egy önálló ökoszisztémaként kezelhetők, melyekben bizonyos fizikai és kémiai paraméterek változtathatók (pl. hőmérsékleti és tápanyagviszonyok). A rendszer segítségével modellezni lehet, hogy a vízi élőlényközösségek hogyan reagálnak a környezeti feltételek megváltozására, például a klímaváltozásra, de akár a Mars lehetséges életformáinak megismeréséhez is nyújthat információkat.

Jordán Ferenc, Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

A vén bohócok

A Limnológiai Intézet vezetője különösen ki van akadva a már idézett Maróth Mikósra. Úgy fogalmaz: Ezek a vén bohócok lassan már a harmadik generáció jövőjét veszik el itthon buta, elavult, naftalinszagú döntéseikkel. Olyan világsztárok szava dönt, akikről még a tihanyi vegyesboltban sem tudnak.

Történet Maróth Miklósról

Nyáron egyszer megjelent. Az igazgatóra hét percet szánt, a vének tanácsára majd’ másfél órát. Jót beszélgetett a régi professzor emeritusokkal, akik itt vannak nagyjából az ötvenes évek óta. Ők kígyót-békát kiabáltak ránk.

Balkáni mutyimocsár

Szerinte amostani kormányzat nem védi a Balatont, hanem üzleti érdekeknek veti alá. Balkáni mutyimocsár. Szerettünk volna változtatni ezen, legalább ebben az intézetben. Csakhogy ez rengeteg érdeket sértett.

Nemzetközi versenyképesség

A közlemény szerint a források elosztása a jövőben egy új modell szerint történik, amelytől az ELKH vezetése azt várja, hogy hatékonyabbá, átláthatóbbá, és kiszámíthatóbbá teszi a kutatóhálózat finanszírozását, támogatja a kiválóságot a kutatás terén, növelve ezáltal a kutatási hálózat nemzetközi szintű versenyképességét is.