Annak érdekében, hogy a Balaton vize tiszta legyen, jelentős fejlesztésekre van szükség számos a tóba ülő patak torkolatánál. A tavat érő terhelések enyhítésére számos intézkedés történt az elmúlt három évtizedben, most azon dolgoznak a szakemberek, hogy a kiépített védelmi rendszer hosszútávon is el tudja látni a feladatát. Ez a munka 5 milliárd forintba kerül, melyet az Európai Unió fizet.

Jól halad az 5 milliárdos munka

Jól haladnak az összesen 14 balatoni vízfolyáson, a Lesence-szűrőmezőn, valamint a Kis-balatoni vízvédelmi rendszer nagy műtárgyainál végzett kotrási, műtárgyépítési és felújítási munkák, amelyeket most a közönségnek is bemutattak a Szabadics Zrt. munkatársai. A Balaton vízminőségét javító nagyszabású fejlesztés projekt részeként végzett, Zala és Veszprém vármegyei Eger-víz patak kotrási munkálatainak előrehaladását mutatták be a szakemberek. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szűrórendszerek a patakoknál

A Balatont érő terhelések enyhítésére számos intézkedés történt az elmúlt három évtizedben. Több kisvízfolyásnál épültek olyan műszaki létesítmények, nádasok szűrőmezők és uszadékfogók, amelyek sikerrel tartják vissza az érkező hordalékot és a szerves tápanyagokat a tó vizétől.

Az északi és a déli parton is dolgoznak

Jelenleg is folyamatban van a Balaton északi partján található Lesence-vízrendszer revitalizációja, ami a Balaton vízvédelmének egyik kulcseleme, de a vízminőség javítása elképzelhetetlen a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer megfelelő működése nélkül – ezért volt a jelenlegi projekt része két Kis-Balatoni zsilip építészeti, gépészeti és villamos felújítása is.

A patakoknál jól áll a munka

Emellett már hat vízfolyás – Lovasi-séd, Kéki-patak, Örvényesi-séd, Burnót-patak, Eger-víz és Cinege-patak – hordalék- és uszadékfogóinak műszaki átadás-átvétele is befejeződött, és a tápanyagterhelés és a vízminőség folyamatos nyomon követése érdekében vízhozam és vízminőség-mérő monitoring állomást is létesítettek.

Az Európai Unió segítségével lesz tisztább a Balaton

A projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumának megbízásából a Szabadics Zrt. végzi el kivitelezőként. Cél a Balaton védelme. A munka több mint 5 milliárd forint EU-s támogatásból valósul meg. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Partszakasz lellénél – Fotó: BalatonKörnyéke.hu