A vizsgáló bizottság már elindult, és megkezdődtek a helyszíni bejárások. Várhatóan július 14-én hirdetnek eredményt, és kiderül, melyik a legjobb strand a Balaton környékén.

Elindult a strandverseny

A tradícióknak megfelelően a Balatoni Szövetség (BSZ) idén is meghirdette a Kék Hullám Zászló strandminősítést, amelynek keretén belül megkezdődött a balatoni strandok értékelése. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rekord sokan jelentkeztek

„A Balatoni Szövetség hagyományos Kék Hullám Zászló strandminősítésén az idén rekordszámú strand vesz részt. Míg tavaly 35 strand mérettette meg magát, az idén 43 száll ringbe a Kék Hullám Zászlóért” – számolt be Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára a hirbalaton.hu-nak.

Csillagokat kapnak a strandok

Egytől ötig kapnak csillagokat a strandok, mint a hoteleknél szokott lenni. A csillagok jelzik a fürdőhelyek minőségét és színvonalát.

Több szervezet is részt vesz az értékelésben

2021-ben a strandok értékelésénél lesznek partnerek is, köztük a szövetség tagjai mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai is.

Figyelnek a higiéniára is

Idén a megyei kormányhivatalok népegészségügyi főosztályainak képviselői is végigjárják a strandokat az értékelés során. Ők a higiéniai viszonyokat, illetve a járványügyi védekezés megfelelőségét ellenőrzik. A helyszíni ellenőrzések ezen a héten zajlanak.

Több mindent vizsgálnak

A bizottság tagjai vizsgálják a parkolást, a vizesblokkok állapotát, az akadálymentesítést, a környezetet, a játszótereket, illetve az árnyékoltságukat, valamint a tájékoztató infotáblákat. Nézik a sportolási lehetőségeket, figyelik a gyerekbarát szempontokat is, például a baba-mama szobát, családi öltözőt. Ezenfelül vizsgálják még a strandi vendéglátóhelyek színvonalát és egyéb szolgáltatásokat, például a wifit vagy az értékmegőrzőt.

Jól megizzadt a zsűri

„A kánikula kihívás elé állítja a minősítésben résztvevőket, hiszen 30 fokot jóval meghaladó hőségben járják egész nap a strandokat” – fogalmazott a titkár.

Ez is érdekelhet

Fenyvesen lesz az eredményhirdetés

A balatoni strandverseny eredményhirdetése várhatóan július 14-én lesz Balatonfenyvesen. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balatonfenyvesi strand – Forrás: MTI/Varga György