Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban a tokiói olimpián.

Már az elején lehetett reménykedni

A 26 fős mezőny ragyogó, napsütéses időben ugrott vízbe a Tokiói-öbölben kialakított pályán, ahol hét kört kellett megtenniük a versenyzőknek. A szám világbajnoki címvédője, a német Florian Wellbrock azonnal élre állt és olyan tempót diktált, hogy elhúzott riválisaitól, előbb a francia Marc-Antoine Olivier, majd Rasovszky eredt utána.

Jól haladt a magyar

Két kör után ez a trió félperces előnyt dolgozott ki az olasz Gregorio Paltrinieri által vezetett üldözőbollyal szemben.

Volt szakasz amikor vezetett

A táv második harmadában a riói olimpián 1500 méter gyorson aranyérmes Paltrinieri elkezdte csökkenteni a hátrányát. Rasovszky a negyedik kör elején leváltotta az élen Wellbrockot, de ő sem tudott olyan tempót úszni, hogy megakadályozza a májusi, magyarországi Eb-n ebben a számban győztes olasz felzárkózását.

A német nagyon ment

Az ötödik körtől ismét Wellbrock vezette az élbolyt, amely azonban további egy-egy görög és izraeli versenyzővel bővült, azaz hat úszó maradt versenyben az érmekért.

Ritmusváltás

A hatodik kör végén Wellbrock ritmust váltott, és kizárólag Rasovszky próbálta tartani vele a lépést, így az utolsó körre ez a duó 10 másodperces előnyt dolgozott ki. A német sztár azonban szép lassan eltempózott az öt kilométeren világbajnok Rasovszkytól, akit pedig Paltrinieri üldözött.

A hajrá

Az 500 méteres célegyenesre Wellbrock 15 másodperces előnnyel fordult rá, míg Rasovszky tízzel vezetett Paltrinieri előtt. Az olasz hosszú hajrát nyitott és pillanatok alatt magyar riválisa mellé ért, de a felzárkózás annyi energiát kivett belőle, hogy megelőzni már nem tudta Rasovszkyt.

Második magyar érem

Ebben a szakágban Magyarország második ötkarikás érmét nyerte Risztov Éva londoni diadalát követően.

A Hévízi-tóban

Japánban a hosszútávúszók számára szokatlanul meleg vízben versenyeztek. A veszprémi magyar úszó ezért itthon a Hévízi-tóban is gyakorolt. A verseny után ezt külön is kiemelte, hogy az itteni víz szinte hűvös volt a magyar gyógyvízhez képest. Úgy fogalmazott:  Hévízhez képest jégfürdő volt az első kör. Nekem nem volt olyan melegem, mint amire a többiek panaszkodtak.

Címlapfotó: MTI/Czeglédi Zsolt