Már elkezdődött Zala megyében a fenyőfák kitermelése. Nordman, luc és ezüstfenyők érkeznek a piacokra. A járvány miatt azonban óvatosabbak a termelők, kereskedők helyett inkább maguk árulnak

Idén mindenki kivár

Surdon, Nemespátrón, Beleznán és Liszóban is az ültetvényeken dolgoznak az emberek a napokban. Mint ahogy Novák Csaba őstermelő, Liszó polgármestere fogalmazott: idén mindenki egy kicsit kivárt, és megfontolta azt, hova menjen árulni, és oda mennyi fát vigyen – számolt be a Kanizsa Tv.

Mi lenne, ha nem lenne fa az idén?

A riportban egy őstermelő arról beszélt, hogy ezt az évet sem szabad kihagyniuk. Kell a pénz, őrizni kell a piaci helyet, valamit ápolni kell a kapcsolatot a megszokott vevőkörrel is.

Mennyibe kerülhet a karácsonyfa?

Csak kis mértékben emelkedhet idén a belföldön termesztett, karácsonyi fenyő ára, ugyanakkor a legnépszerűbb fajta, az import nordmann fenyő az árfolyamváltozás miatt 10-15 százalékkal is drágulhat – közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete még november közepén az MTI-vel.

A konkrét árak

Akkor úgy látták, hogy a lucfenyő méterenként 3000 forintba, az ezüstfenyő 4000-5000 forintba, a nordmann pedig 6000 forintba kerül majd, de sok helyen darabárat határoznak meg az eladók.

Az Ország Fája

Idén Fejér megyéből származik az ország karácsonyfája. Egész pontosan a székesfehérvári Surányi utcából. A 40 éves, 15 méter magas és 70 cm vastag fa november 23-án indult el Öreghegyről a fővárosba. Az út több óráig tartott és egy nappal később állították fel.

 MTI/Máthé Zoltán

Akik felajánlották

A munkálatokat végignézte Molnár Imre tulajdonos is, aki elmondta: családjukban már tavaly felmerült a gondolat, hogy felajánlják a fenyőt, de végül idén került rá sor. Az interneten keresztül tették meg a felajánlást, fényképekkel bemutatva az illetékeseknek a fenyőt, amely elnyerte a döntéshozók tetszését.

Az ország öröme

A tulajdonos nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy az eddig a házuk előtt álló fából lesz az Ország Karácsonyfája. Az ezüstfenyőt az ingatlan előző tulajdonosa ültette otthon is karácsonyfaként szolgált, és „most ismét ezt teszi, de az egész ország örömére”.

Kevesebb édesség fogy az idén

Tíz százalékkal, 9-9,5 milliárd forintra csökkenhet idén a karácsonyi szezonhoz köthető édességek forgalma, a belföldi édességpiacon pedig 5-6 százalékos visszaesésre számítanak idén az előző évek 250-260 milliárd forintos teljesítménye után – közölte a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Halból lesz elég, az ára sem változik

A tavalyi évhez hasonlóan az élő ponty kilogrammonként 1100-1300 forintba, a ponty szelet 2100-2200 forintba, az afrikai harcsa filé 3000-3200 forintba kerül, a busa törzs ára pedig kilogrammonként 1200-1400 forint.

Kevés halat eszik a magyar

A világon az egy főre jutó éves halfogyasztás 20 kilogramm, Európában 18 kilogramm, Magyarországon mindössze 6,5 kilogramm. Az éves halmennyiség 32-35 százalékát karácsonykor értékesítik.