Miközben a lakóingatlanok országos piacán megtorpant a kereslet a koronavírus-járvány tavalyi megjelenése miatt, addig ez a nyaralókra nem volt igaz, sőt a legnépszerűbb térségekben még áremelkedés is volt. Az eladó ingatlanok iránti érdeklődések száma 150 százalékkal, azaz a két és félszeresére nőtt 2016 óta.

Felmérték, mi a helyzet a piacon

Csaknem 40 ezer hirdetés alapján vizsgálta az ingatlan.com, hogy miként alakult a legnépszerűbb nyaralóövezetekben a lakóingatlanok iránti kereslet, és az hogyan befolyásolta az árakat. Mint írták, A 2010-es évek második felében kibontakozó országos ingatlanpiaci boom a legfelkapottabb helyeket is érintette, így nem is csoda, hogy az érdeklődés 150 százalékkal nőtt 2016 óta. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egyre többen vásárolnak nyaralót

Az ingatlanhirdetési portál szerint öt évvel ezelőtt alig volt 32 ezer érdeklődés a nyaralókra január és május között, azonban idén már több mint 77 ezer érkezett. Néhány településen még látványosabban nőtt a kereslet: 10-szeresére nőtt a nyaralók iránti igény a Tisza-tó partján lévő poroszlói ingatlanok miatt, míg több balatoni településen, köztük Balatonszőlősön, Balatonakalinál és az Ábrahámhegyen 5-6-szoros volt a keresletnövekedés.

Megugrott a nyaralók ára

Az elemzés szerint  a Velencei-tónál Gárdonyban az átlagos négyzetméterár 2021 június elején 655 ezer forint volt – ez 20 százalékos emelkedés éves szinten. Velencében 17 százalékkal, 618 ezer forintra nőttek a négyzetméterárak, miközben az eladó lakóingatlanok száma, azaz a kínálat lényegében stagnált.

Budapesti árak a Balatonnál

Most már kijelenthető, hogy a Balaton északi és déli partján is átlépte a 700 ezres lélektani határt az átlagos négyzetméterár, ami azért is durva, mert az országban erre eddig csak Budapest volt képes. Az északi parton 756 ezer forint volt a négyzetméterár, ami 35 százalékos növekedést jelent éves szinten. A drasztikus emelkedésben nagy szerepet kapott, hogy a kínálat 40 százalékkal csökkent.

700 ezres árak a déli parton is

A Balaton másik partján, délen szintén 700 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár, ami 20 százalékos emelkedést jelent. Ugyanakkor ezek még csak az elérhető legalacsonyabb árak, a tó mindkét partján vannak olyan települések – mint például Tihany, Alsóörs vagy Szántód -, ahol bőven 1 millió forint felett kell fizetni a négyzetméterárakért. Az árak egyébként azért kúsztak 1 millió fölé, mert a térségben rengeteg új építésű ingatlan épült főként értékesítési céllal.

A Tisza-tónál is feljebb mentek az árak

Hasonlóan a Balaton déli partjához, a Tisza-tónál is 20 százalékkal drágábbak a nyaralók az előző évek áraihoz képest, ám a négyzetméterárak azért jóval békésebbek: a nyaralókért átlagban 172 ezer forintot kértek az eladók. Abádszalókon 175 ezer, Poroszlón 179 ezer forint volt az átlag.

Sokan vásárolnak nyaralót a Dunakanyarban

A legkeresettebb nyaralótérségek közé tartozik a Dunakanyar térsége is, ahol szintén emelkedtek az árak. A népszerű települések közé tartozik Zebegény, Nagymaros és Visegrád is. Idén júniusban 457-542 ezer forintért kínálták eladásra a négyzetmétereket, ez 44-59 százalékos éves drágulást jelent.

Kisorosziban 80 százalékkal nőttek az árak

A Dunakanyartól nem messze fekvő Kisorosziban 80, míg Tahitótfaluban 43 százalékos áremelkedés volt tapasztalható. A négyzetméterárak tekintetében ugyancsak nőttek az árak, Kisorosziban 553 ezer, utóbbiban 494 ezer forintba kerül egy négyzetméter.

Kijjebb költöznek Budapestről

A Dunakanyarban tapasztalható árrobbanás egyébként nem meglepő, ugyanis a fővárosból egyre többen költöznek kijjebb az agglomerációs térség felé, és választanak lakást vagy nyaralót a természethez közelibb környékeken. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balatonfüred – Forrás: BudaPestkörnyéke