Vizbe fulladt egy 2,5 éves kilány a Balatonon. A család Csehországból érkezett a magyar tengerre, itt töltötték a szabadságukat. Hiába érkezett a segítség, a kisgyermeket már csak holtan tudták kihúzni a vízből.

Megfulladt egy gyerek

2022. augusztus 6-án, a badacsonylábdihegyi kemping strandjánál fulladt vizbe egy 2,5 éves kislány. A kisgyermek 16:30 körül merült el a Balatonba, egy matracról csúszott a vizébe. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hiába jött a segítség

Az esethez nagy számban vonultak ki rendőrök, mentők, helyi kereső egységek, de a kempingben tartózkodók is csatárláncban keresték a kislányt, akit 18:00 órakor meg is találtak.  A jelenlévő mentőegység és orvosi személyzet sajnos már nem tudott segíteni a 2,5 éves kislányon.

Civilek is keresték a kislányt

Forrás: Sümegi Szó

Figyelmeztetnek a szakemberek

Vízügyi szakemberek többször hangsúlyozták, hogy kiskorú gyermeket kizárólag szigorú felügyelet, az időjárás figyelembe vétele mellett engedjék a vízbe!

Életében először látta a Balatont

Amint arról korábban beszámoltunk, idén júniusban, három fiatal került bajba Balatonvilágosnál. Egyikük most látta életében először a Balatont. Örömükben estefelé bementek fürdeni. A parttól messzire úsztak, pedig azon a szakaszon gyorsan mélyül a víz.

Szörfdeszkával mentek a vízbe

Egy szörfdeszkán úsztak be a vízbe. Dávid és Szabolcs az unokatestvérükkel, Bélával vettek részt a munkával egybekötött pihenésen. Csupán egyiküknek sikerült a vízből kijönnie. A két másik fiú megfulladt.

Lecsúszott a deszkáról és bepánikolt

„Fölbátorodtak, mindig ebből szokott a baj lenni. Találtak egy szörfdeszkát, fú de jó, menjünk rá. Hárman rámentek, különben lehet látni a kamerán, hogy nagyon szépen gyalogosan mennek mindaddig, amíg derékig ér a víz, majd gondolták, felkapaszkodunk erre a szörfdeszkára és elindultak kifele, közben azonban, mivel hárman ültek a deszkán, az egyikük lecsúszott róla, bepánikolt, az egyik barát próbált segíteni rajta.” – nyilatkozta Bagyó Sándor a vízimentők vezetője.

Összekapaszkodva merülnek el

Aki nem tud szakszerűen segíteni, az ne kezdjen mentésbe, mindig azt mondjuk, mert ennek az a vége, hogy összekapaszkodva gyakorlatilag elmerülnek– tette hozzá a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője.

Későn érkezett a segítség

Ezután a horgászok három-négy csónakkal siettek a megmentésükre, ám akkor már késő volt. A tragédia elkerülése érdekében a szakértő azt tanácsolja, még ha jó úszónak is tartjuk magunkat, akkor is ajánlott a mentőmellény viselete.

Megszólalt a szakértő

A BudaPestkörnyeke.hu-nak az eset után Pécsi Andrea úszóiskola tulajdonos elmondta, hogy az úszni nem tudó gyereket nagyon nehéz kimenteni a vízből. Mivel pici a tüdőkapacitásuk, ezért ha légzőszervük 70-80 %-a megtelik vízzel, szinte biztos, hogy már nem tudják megmenteni.

A mentőmellény a megoldás

Az úszóoktató arról is beszélt, hogy sem a karúszó, sem az úszógumi nem jelent védelmet egy gyermeknek, ha bajba kerül. Kizárólag a mentőmellényben tanácsos a kigyerekeket vízbe engedni.

Nem tanulnak meg a kicsik úszni

Az úszóiskola tulajdonosa szerint egy kisgyermeket hiába hordanak a szülők babaúszásra, nem lehet őket ilyen pici korban megtanítani úszni. „Nem lehet őket nagyon korán tanítani. A legideálisabb 4-6 éves kor között elkezdeni. Hiába jár valaki kisebb korban úszni, 6-7 évesen ugyanazon a szinten lesz, amelyen az a gyerek, aki 4-5 évesen kezdte”. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: Facebook/Sümegi Szó