Túl sok alkalmazott hiányzik a boltokból, ezért a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete azt javasolja, hogy rövidítsék le a vasárnapi nyitvatartási időt és délben minden bolt zárjon be.

Munkaerőhiány

Sok ágazatban, így a kereskedelemben is munkaerőhiány tapasztalható. Ez a kedvezőtlen tendencia annak ellenére is hosszú ideje sújtja az ágazatot, hogy a munkáltatók többféle módon is megpróbálták magukhoz csalogatni a szükséges munkaerőt. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kezelni kell a helyzetet

Mivel a létszámot tartósan nem lehet a szükséges szintre feltornázni, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének álláspontja szerint szükség van rá, hogy a helyzetet más módon is kezeljék – írja a 24.hu.

Csökkentenék a dolgozói óraszámot

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete úgy véli, a nyitvatartási óraszámok csökkentésével a jelenlegi munkavállalói struktúra munkaóráit úgy lehetne beosztani, hogy magasabb létszám jusson a forgalmasabb időszakokba. Ezzel szerintük egyszerre javítható a kereskedelmi szolgáltatás minősége, és csökkenthető a dolgozók munkaterhelése is.

Vasárnap csak délig legyenek nyitva a boltok

A szakszervezet most lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a heti 7 napos nyitvatartási időszak csökkenjen oly módon, hogy a hét utolsó napján az üzletek legfeljebb 12 óráig tarthassanak nyitva. Az így nyert óraszámmal a szakszervezet szerint részben kiegyenlíthető a munkaerőhiány okozta túlterhelés.

Kedvező hatás

„Az a véleményük, hogy egy ilyen szabályozás bevezetése nemcsak a kereskedelemben dolgozók munka és magánélet egyensúlyára lenne kedvező hatással, hanem valamennyi munkavállalóéra.” – írták a portálnak küldött közleményben.

Teljes szabályozást akarnak

Hozzátették: „Első lépésként a munkáltatói oldal érdekképviseleti szerveivel szeretnénk egyeztetni ebben a témában, de végső célként mindenképp egy teljes ágazatra kiterjedő szabályozást tartanánk célravezetőnek.”

Gyenge szakszervezetek

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete már 2019-ben is szerette volna, ha vasárnap rövidül a nyitvatartás, egységesen maximum kettőig. Mivel azonban a szakszervezetek többsége roppant gyenge és szinte semmit sem tud elintézni Magyarországon, várhatóan a javaslatukból semmi sem lesz.

Volt már vasárnapi boltzár

Korábban, 2015. március 15. és 2016. április 23. között már volt vasárnapi nyitvatartási tilalom, a KDNP 2014-ben kezdeményezett törvénymódosítása megtiltotta a 400 négyzetméternél nagyobb bevásárlóközpontoknak, hogy kinyissanak. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Westend bevásárlóközpont – Fotó: BPK